Hlavní obsah

Výpověď ruského vojáka, jehož bombardér sestřelili v Charkově

V uplynulých hodinách oběhlo sociální sítě video ruského vojáka, jehož stroj byl sestřelen v Charkově. Ukrajinští vojáci ho následně zajali a vyslýchali. Pilotova slova naznačují záměrné bombardování civilních cílů. Video zveřejnil ukrajinský bezpečnostní poradce Anton Heraščenko na Telegramu.

Rozhovor se sestřeleným ruským pilotemVideo: Twitter/IgorGirkin

 
Článek

V úvodu videa se voják představuje jako podplukovník 47. smíšeného leteckého pluku Maxim Sergejevič Geštok. Dle jeho slov má jeho nyní už bývalý pluk k dispozici 24 letadel Suchoj Su-34, z nichž je pravidelně v provozu asi 15.

Pokyny k zaměřování leteckých cílů byly v rozkazech nadřízeného, muž mluví o  generálu Makojevském, uvedl server cenzor.net.

Jejich pluk byl umístěn v ruském městě Voroněž u hranic s Ukrajinou. Sám Sergejevič létal během invaze třikrát. Útočil mezi Izjumom a Balaklijí a 15 km severně od Charkova, kde byl sestřelen.

Rusko si klade podmínky: Neutralitu Ukrajiny a uznání Krymu

Válka na Ukrajině

Během ostřelování obvykle dle svých slov neměl vizuální kontakt s cílem. „Jednou jsme viděli čisté pole. Jinak jsme létali v mracích a včera jsme létali v noci. Jen les jsem viděl,“ uvedl při výslechu.

Následně byl dotázán, zda si během palby uvědomoval, že dole mohla být tma kvůli výpadku proudu nebo maskování, a zasaženi tak mohli být i civilisté. Na tuto otázku přišla chladná odpověď: „Já pracuji podle souřadnic, které mi dávají v rozkazu.“ Souřadnice dostával přímo od generála Makojevského.

Před výslechem ale říkal do telefonu, že „útočí na města, aby se ukončila válka“.

Není jasné, zda jde o pilota jednoho ze dvou Su-34 sestřelených v sobotu. Jeden ze strojů měl být dříve nasazen v Sýrii.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Rusko tvrdí, že se při útocích vyhýbá civilním cílům, po jeho útocích však opakovaně zůstávají zničené rezidenční čtvrti a mrtví civilisté.

Sestřel ruského stroje na UkrajiněVideo: Twitter IgorGirkin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám