Hlavní obsah

Výpadky Starlinku překazily Ukrajincům postup. Musk už jim ho nechce platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže dál platit satelitní služby poskytované Ukrajině od začátku ruské invaze. Požaduje, aby financování převzal Pentagon, uvedla stanice CNN. Výpadky satelitní komunikace přes Starlink přitom zastavily 30. září ukrajinský postup.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk uvedl, že poskytl Ukrajině na dvacet tisíc terminálů Starlink, což jeho firmu stálo už 80 milionů dolarů a do konce roku to bude 100 milionů (2,5 miliardy korun).

Muskova společnost SpaceX poslala dopis do Pentagonu, v němž uvádí, že nemůže dále platit satelitní spojení pro ukrajinskou vládu a armádu. Žádá v něm, aby financování převzalo americké ministerstvo obrany. Uvádí, že do konce roku by to SpaceX stálo přes 120 milionů dolarů a do konce příštího roku 400 milionů dolarů (přes 10 miliard Kč).

„Nejsme v pozici dále věnovat terminály Ukrajině nebo platit stávající terminály po neomezenou dobu,“ uvedl ředitel SpaceX v dopisu.

SpaceX také Pentagonu zaslal kopii žádosti náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného, který se v červenci obrátil přímo na Muska se žádostí o dalších 8000 terminálů.

CNN se k tomuto i dalším dokumentům dostala. SpaceX ani Pentagon se k těmto informacím oficiálně nevyjádřily.

Muskova pomoc hrála důležitou roli při obraně, protože díky ní nepřišlo ukrajinské velení a vojáci o důležité spojení. Fungovaly jak mobilní telefony, tak internet přes satelity, které nahradily pozemní mobilní sítě.

Výpadky Starlinku zbrzdily postup

Požadavky SpaceX přicházejí v době zpráv o rozsáhlých výpadcích Starlinku během aktuální ukrajinské ofenzivy. Zdroje obeznámené s výpadky uvedly, že měly dopad na dění na frontě 30. září. „Ovlivnilo to veškeré snahy Ukrajinců posunout frontu,“ uvedl pro CNN zdroj obeznámený se situací. „Starlink je hlavním způsobem komunikace,“ dodal.

Ukrajinci nebyli o výpadcích nijak informováni, dodal další zdroj a uvedl, že nyní je potřeba při každé ofenzivě o zapnutí Starlinku zvlášť požádat.

List The Financial Times napsal s odvoláním na vysokého ukrajinského představitele, že výpadky vedly ke katastrofální ztrátě komunikace. Musk v reakci nezpochybnil výpadek, ale pouze uvedl, že ho nemůže komentovat, protože dění na frontě je tajné.

Starlink nešlape tak, jak má, stěžuje si na Muska Kyjev

Internet a PC

Drzý Musk

Ačkoliv se Muskovi dostalo širokého uznání a díků za to, že reagoval na žádosti o službu Starling na Ukrajině hned na začátku ruské invaze, podle CNN většinu 20 000 terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje jako USA, Británie nebo Polsko.

Na 85 procent z dodaných 20 000 terminálů bylo zaplaceno plně nebo částečně Spojenými státy a Polskem. Tyto země také platí třicet procent nákladů na připojení, které podle SpaceX činí 4500 dolarů (113 tisíc Kč) na jeden terminál na měsíc.

Žádost firmy proto popudila některé představitele Pentagonu. Jeden z nich řekl, že SpaceX má „drzost tvářit se jako hrdina“, když ostatní tolik platí, a ještě předkládá účet na desítky milionů dolarů měsíčně.

Daleko dražší než terminály je podle CNN konektivita, přičemž SpaceX tvrdí, že financuje většinu služeb poskytovaných Ukrajině.

Na čí straně stojí miliardář

Informace, že SpaceX chce přestat financovat použití systému Starlink na Ukrajině, přichází v době rostoucích obav ohledně Muskovy pozice v konfliktu. Miliardář nedávno zveřejnil na Twitteru kontroverzní „mírový plán“, který pobouřil Kyjev a potěšil Moskvu. Mezi jeho návrhy byla i myšlenka uspořádat referendum pod dohledem OSN v Luhanské a Doněcké oblasti, o kterých Kreml tvrdí, že je anektoval. Kyjev by se podle Muska měl zároveň vzdát Krymu, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Musk to hájil tím, že v některých částech na východě Ukrajiny žije ruská většina a chce být součástí Ruska.

Poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vznesl dotaz, na čí straně Musk stojí, miliardář odpověděl, že „stále velmi podporuje Ukrajinu“, ale obává se „rozsáhlé eskalace“. Uvedl, že nechce třetí světovou válku.

Musk také v září soukromě řekl, že Ukrajina si aktuálně nepřeje mírová jednání a že pokud by Kyjev souhlasil s jeho plánem, „Rusko by tyto podmínky přijalo“.

Tento týden Musk popřel zprávy o tom, že by před zveřejněním svého kritizovaného návrhu hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ve čtvrtek pak Musk zareagoval na vyjádření Ukrajiny, že Stralink je nezbytný pro ukrajinskou komunikační síť: „Rádo se stalo. Jsem rád, že mohu podpořit Ukrajinu.“

CNN cituje anonymní zdroj obeznámený se situací, který varoval: „Ukrajina ví, že její vláda a vojenské úsilí je zcela závislé na Starlinku. Rozhodnutí nechat Starlink běžet, nebo ne, je zcela v rukou jednoho muže. Tím je Elon Musk. Nebyl zvolen, nikdo se nerozhodl dát mu tuto moc. Má ji kvůli technologii a firmě, kterou vybudoval.“

Vynálezce a vizionář Elon Musk. Vypracoval se v hvězdu světa technologií

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám