Hlavní obsah

Prostřelil mi kapuci, řekl chlapec, který přežil v Buči

Jurij a jeho otec Ruslan bydleli v Buči obsazené Rusy. Když se 17. března rodina dozvěděla, že se chystá rozdávání humanitární pomoci, vyrazili pro léky a potraviny na kolech. Na ulici je zastavil ruský voják.

Foto: Právo

Exhumace obětí ruské okupace v ukrajinském městě Buča u Kyjeva

Článek

Zvedli ruce a ukázali bílé pásky, které ve městě nosili civilisté. „Otec se ke mně začal otáčet a stoupl si bokem k vojákovi. Ten hned začal střílet. Táta spadl. Dostal dvě kulky do srdce,“ cituje portál BBC News 14letého Jurije.

Voják pak podle chlapcových slov vystřelil také na jeho ruku a prostřelil mu prst. Když spadl, Rus střílel údajně znovu. „Padl jsem na asfalt, neviděl, co se děje kolem, protože mi spadla kapuce. Mezi ní a hlavou bylo tak pět nebo deset centimetrů. Voják vystřelil znovu. Na hlavu, ale kulka prostřelila jen kapuci, hlavu minula,“ popsal chvíle, kdy mu šlo o život.

FOTO: Připomínka masakru v Buči před ruskou ambasádou v Praze

Domácí

Voják pak vystřelil opět do těla jeho otce. „Ležel jsem, nehýbal jsem se. Měl jsem strach. Levačku zraněnou na dvou místech jsem měl pod sebou. Zjistil jsem, že mi teče krev, ale musel jsem čekat minutu nebo dvě. Vpravo přitom ležel otec. Mrtvý,“ pokračoval.

„Pak jsem otočil hlavu a viděl, jak ruský voják běhá od tanku k tanku. Měli tam ve dvoře techniku,“ řekl novinářům. Jurij čekal, než voják zmizí za tankem, pak se zvedl a utíkal.

Jděte, řekli vojáci

Alla, manželka zavražděného, tvrdí, že její muž předtím několikrát projížděl kolem hlídek ruských vojáků na kole s bílou páskou na rukávu.

„Jezdil za rodiči. Telefonické spojení nefungovalo, tak je navštěvoval. Projížděl jejich hlídkami a oni proti civilistům nic nepodnikali. Když zastavovali lidi s bílou páskou, chtěli jen, aby ukázali doklad, že jsou místní. Proto jsme až tak velkou hrozbu nepociťovali,“ sdělila žena.

FOTO: Situace v Borodjance je stejně tragická jako v Buči

Válka na Ukrajině

Alla s dětmi, tchyní a bílou vlajkou pak vyrazila směrem k nádraží v naději na evakuaci. „Zastavili nás. Ptali se, kam jdeme. Řekli jsme, že spěcháme, že máme zraněné dítě. Ptali se, co mu je, a syn řekl, že na něj stříleli ruští vojáci. Myslela jsem, že nás tam všechny popraví, všech pět. Oni ale řekli, že mu zavolají zdravotní pomoc. Prosila jsem, aby nás pustili, že tam, kam jdeme, je nemocnice. Řekli, jděte,“ citoval portál ženu z Buče.

Reklama

Výběr článků

Načítám