Hlavní obsah

V Rusku byly zničeny dva bitevní vrtulníky, oznámila ukrajinská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vojenská rozvědka v pondělí informovala o zničení dvou ruských bitevních vrtulníků Ka-52 na letišti v Pskovské oblasti na západě Ruska v noci na pondělí. Další dva vrtulníky byly podle rozvědky závažně poškozeny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský bitevní vrtulník Ka-52

Článek

„Na základně vojenského letectva Vereťje v noci 31. října nastal silný výbuch. Dva ruské bitevní vrtulníky Ka-52 Alligator byly zcela zničeny. Další dva vážně poškozeny,“ uvedla rozvědka, aniž se k útoku na základnu v hloubi ruského území přihlásila. Dodala, že osazenstvo základny bylo uvedeno do pohotovosti kvůli odstranění následků výbuchu a pátrání po „diverzních skupinách“; ve vojenském útvaru probíhá vyšetřování.

Základna se podle listu Ukrajinska pravda nachází nedaleko hranic s Lotyšskem.

Rozvědka odhadla cenu jednoho Ka-52 na 16 milionů dolarů (asi 396 milionů korun); pravděpodobně jde o cenu, za kterou byl nabízen na export.

Rusko už ztratilo čtvrtinu svých bitevních vrtulníků Ka-52. Jeho letectvo zaostává

Válka na Ukrajině

Ruská televize Cargrad na svém webu uvedla, že dva vrtulníky Ka-52 vyletěly do povětří a výbuch byl tak silný, že úlomky vymrštil do vzdálenosti až 200 metrů. Oba vrtulníky se na základně opravovaly. Policie byla o incidentu vyrozuměna okolo půl čtvrté ráno, ale podle očitých svědků k výbuchu došlo mnohem dříve. První zprávy se objevily už v neděli okolo desáté večer. Letiště není nijak ohrazeno ani osvětleno, měly by jej však hlídat vojenské stráže. Na místě jsou nyní pracovníci tajné služby FSB.

O dvou poškozených vrtulnících v důsledku tří výbuchů na letišti píše na svém webu ruský list Izvestija s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Podle něj stroje patřící 17. brigádě armádního letectva Západního vojenského okruhu nebyly letuschopné a čekaly na opravu. „Příčiny výbuchů nebyly dosud zjištěny, okolnosti se objasňují,“ dodal list.

Britská vojenská rozvědka minulý týden upozornila, že Rusko není s to udržet si dostatečnou převahu ve vzduchu, aby zajistilo spolehlivou leteckou podporu pozemních vojsk u frontové linie. Zásoby dělostřelecké munice se tenčí, a tak se ruské velení stále častěji uchyluje k vysoce riskantním operacím vrtulníků jako jedné z mála dostupných možností, jak zajistit přímou podporu vojsk na bojišti. Od začátku ruského vpádu na Ukrajiny před osmi měsíci bylo podle Londýna zaznamenáno přinejmenším 23 potvrzených sestřelů bitevních vrtulníků Ka-52, což představuje více než čtvrtinu bojeschopných strojů tohoto typu v ruské výzbroji. Ruské bitevní vrtulníky nejspíše utrpěly zvlášť vysoké ztráty od ukrajinských přenosných protileteckých střel, protože nemají dostatečné letecké krytí.

Putin: Jaderný útok na Ukrajinu by neměl smysl

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám