Hlavní obsah

V Nové Kachovce je slyšet palba z automatů, Ukrajinci zřejmě překročili Dněpr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ukrajinské Nové Kachovce byla v posledních dnech slyšet palba z automatických zbraní. Uvedli to podle listu The Guardian lidé, kteří z města na východním břehu Dněpru u Kachovské přehrady odjeli do Záporožské oblasti. Naznačuje to, že ukrajinští vojáci překročili Dněpr a útočí na jeho východním břehu.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci střeží vjezd na most na koruně přehrady u Nové Kachovky.

Článek

„V poslední době to byly automaty, ne dělostřelectvo,“ řekl 78letá Anna z Nové Kachovky poté, co přijela na kontrolní stanoviště policie v Záporožské oblasti. „Okna se třásla, celý dům se třásl. Báli jsme se, že by všechno mohlo spadnout,“ dodala.

„Boje se staly mnohem intenzivnější,“ dodala Ljudmila ze stejného města, která podobně jako Anna a další lidé nechtěla uvést své příjmení. „Přímo v městském parku se střílelo z automatů. Viděli jsme Rusy pobíhat kolem parku s automaty,“ doplnila žena a zmínila, že cesta do Melitopolu byl změněna v obrannou linii plnou betonových protitankových zábran a zákopů.

Ukrajinské jednotky zřejmě chtějí využít rychlého obsazení západního břehu Dněpru a rychle proniknout na východní, než se Rusové připraví k hloubkové obraně.

Ruští vojáci, kteří se stáhli v posledních týdnech ze západního břehu řeky do Nové Kachovky, byli podle obyvatel nervózní a agresivní. „Přišli do mého domu kolem sedmé ráno. Venku stálo obrněné vozidlo. Klepali na dveře a říkali, abych ihned otevřela,“ uvedla Anna, „říkali, že hledají ‚bandity‘. Jenom však vyrabovali okolní domy. Brali všechno.“

I obyvatelé, kteří ve městě zůstali kvůli obtížně pohyblivým starším příbuzným, nakonec dospěli k závěru, že jim nezbývá než odjet.

Podle obyvatel Rusové ve snaze zabránit postupu ukrajinských jednotek po 400 metrů dlouhé hrázi ji zaminovali a postavili na ni dva náklaďáky plné trhavin. Administrativní budovu proměnili v pevnost ježící se zbraněmi. Civilní zaměstnanci elektrárny pracující pro ruské okupanty opustili město minulý měsíc.

Boje v Nové Kachovce naznačují, že se Ukrajinci podobně jako u Izjumu a Kupjansku pokoušejí využít momentu překvapení a chaosu v ruských řadách a pokoušejí se postoupit na druhý břeh Dněpru, jako se jim to podařilo v Charkovské oblasti u řeky Oskil.

Přehrada je pro Rusy důležitá, protože je z ní odkloněna část vody Dněpru do Krymského kanálu sloužícího k zásobování poloostrova vodou.

Rusům už je jasné, že nezabrání Ukrajincům překročit Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám