Hlavní obsah

USA pomohly Kyjevu nasměrovat ofenzivu. Využily simulace válečných her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy přiznaly, že pomohly Ukrajině s nasměrováním současné ofenzivy do Charkovské oblasti. Využily přitom metody simulace válečných her, uvedl list The New York Times. Simulace prý Ukrajince odvedly od původního plánu rozsáhlého útoku na jihu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští tankisté u Bachmutu

Článek

„Udělali jsme nějaké modelování a několik cvičení na stole,“ řekl listu náměstek Colin Kahl, který má v Pentagonu na starosti otázku politiky. „Tato cvičení naznačila, že určité směry zřejmě budou při protiofenzivě úspěšnější než jiné. Poskytli jsme tuto radu, Ukrajinci ji přijali a pak udělali vlastní rozhodnutí,“ prohlásil.

The New York Times uvedl, že podoba ofenzivy se změnila během léta po jednáních mezi vysokými americkými a ukrajinskými představiteli. Jednání byla zahájena poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl svým generálům, že potřebuje nějakou dramatickou změnu na frontě, aby mohl demonstrovat, že by Ukrajina mohla Rusy zatlačit.

Na jihu by hrozil neúspěch

Původní plán počítal s rozsáhlou ofenzivou na jihu, při níž by se osvobodil Cherson a odřízl Mariupol od ruských sil na východě. Ukrajinští generálové i američtí představitelé byli přesvědčeni, že tak velký útok by mohl vést k ohromným ztrátám a mohl by rychle selhat.

Arestovyč: Protiofenziva v Chersonu začala

Evropa

Při jedné válečné hře s americkými a ukrajinskými představiteli, jejímž cílem bylo otestovat šanci na úspěch široce vedené ofenzivy na jihu, nastal kritický moment. Cvičení, o kterém už dříve hovořila CNN, ukázalo, že by taková ofenziva selhala. Ukrajinští důstojníci o tom informovali Zelenského. V té době Ukrajinci ztráceli v tvrdých bojích na Donbasu několik set vojáků denně. Ruské ztráty sice byly podobné, ale dařilo se jim pomalu postupovat.

Načasování: před podzimními dešti a prvním sněhem

Za této situace začali být ukrajinští velitelé otevřenější návrhům britských a amerických zpravodajských důstojníků. Podle vysokého představitele americké vlády spolu opakovaně o ofenzivě mluvili americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan a poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Americký náčelník štábu Mark Miller a vysocí ukrajinští velitelé pravidelně probírali také vojenskou podporu i  podporu ve zpravodajské oblasti.

Ukrajinští a britští armádní představitelé pokračovali v rozpracovávání plánu v Kyjevě a nový americký vojenský atašé na americké ambasádě na Ukrajině Garrick Harmon se každý den setkával s vysokými ukrajinskými důstojníky.

Obě strany považovaly za klíčový faktor čas. Úspěšný protiútok bylo třeba podniknout předtím, než napadne první sníh, a Putin by mohl lépe využít toho, že kontroluje kohouty pouštící plyn do Evropy. Bylo ji také nutné provést ještě před podzimními dešti, které změní půdu v těžko překonatelné bahno.

Ukrajinci pružnější

Západní představitelé ocenili ukrajinskou inovativní vojenskou strategii. Jeden z nich například uvedl, že ukrajinské velení bylo pružnější než ruské, které o každém kroku informovalo Kreml, což zpomalovalo jejich reakce na bojišti. „Moskva používá dlouhý šroubovák,“ řekl přímo.

Rusové ještě nedostali takovou lekci, aby pochopili, že válku nemohou vyhrát

Zbytečná válka

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký upozornil, že Ukrajinci neútočili tankovými klíny, ale na čele útoku měli příslušníky speciálních sil a výsadkáře. Až za nimi postupovaly tanky a dělostřelectvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám