Hlavní obsah

Rusko přišlo o evropská meteorologická data

Evropská organizace pro výzkum meteorologickými satelity (EUMETSAT) přerušila spolupráci s Ruskem a Běloruskem. Rusko tedy nebude získávat snímky a základní družicové produkty potřebné pro meteorologii a klimatologii, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vojenští experti, které oslovila agentura Reuters, se shodli, že data zahrnující okamžitá měření rychlosti a směru větru, slunečního záření, srážek a dalších faktorů by se mohla ukázat jako klíčová při plánování útoku biologickými nebo chemickými zbraněmi na Ukrajině.

EUMETSAT má sídlo v německém Darmstadtu a jejími členy je 30 států plus jeden spolupracující. Hlavním rozhodovacím orgánem je rada, sestávající ze zástupců všech členských států. Rada se zpravidla schází dvakrát ročně.

Putin zvažuje použití chemických zbraní na Ukrajině, uvedl Biden

Válka na Ukrajině

Vzhledem k invazi na Ukrajinu se v úterý ráno sešla zvláštní rada členských států a rozhodla s okamžitou platností pozastavit licence ruským uživatelům a pozastavit dvoustrannou dohodu o spolupráci s ruskou meteorologickou agenturou, včetně veškeré výměny dat a školicích aktivit. Mluvčí organizace odmítl sdělit důvody tohoto rozhodnutí.

Data z družic a radarů mají vojenské využití

Družicové snímky společně s radarovými daty a numerickými modely získávanými prostřednictvím organizace EUMETSAT jsou základem nejen pro předpověď počasí, ale především pro stanovení výstrah. Jsou klíčové například pro monitorování bouří. Potřebné jsou pro monitorování tvorby a rozsahu mlh, nízké inverzní oblačnosti, upřesnění charakteru a vlastností oblačnosti.

Družice jsou také důležitým zdrojem informací o globálním stavu atmosféry, dále jsou využívány pro potřeby leteckého provozu, a to civilního i vojenského, silniční dopravy, zemědělství, energetiky, telekomunikací i turistického ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám