Hlavní obsah

Ukrajinští muži smějí do ciziny. Na týden, pokud složí kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vycestovat do zahraničí budou moci od 1. září ukrajinští muži, kteří se věnují podnikání. Tamní kabinet zmírnil opatření vyhlášené po ruské invazi, které zakazuje výjezd do zahraničí mužům ve věku od 18 do 60 let.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Ukrajinský voják na frontě u Slovjansku

Článek

Nový vládní výnos ale umožní podniknout pracovní cestu do ciziny maximálně na sedm dní soukromým podnikatelům a zaměstnancům firem. Před odjezdem musí zaplatit kauci 200 tisíc hřiven (přes 135 tisíc Kč), informovala agentura Unian.

Služební cestu do zahraničí si přitom budou moci dovolit jen zástupci společností, ve kterých je průměrný plat minimálně 20 tisíc hřiven a které nemají žádné dluhy. Po návratu by cestovatel měl dostat kauci zpět.

Ukrajinci změnili dějiny, svět i sami sebe, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

„Stát fakticky zavádí placený výjezd obyvatel do zahraničí,“ citoval portál Strana.ua právníka Rostislava Kravce. Opatření podle něj nahrává převaděčům, kteří organizují výjezd za poplatky. Média upozorňují, že v současné době zájemci o výjezd platí až deset tisíc dolarů a riskují, že se to nemusí podařit.

„Za 200 tisíc hřiven, tedy asi pět tisíc dolarů, nyní vznikne komfortní a legální možnost pro odjezd,“ řekl portálu podnikatel Serhij Dorotyč. Rozdíl podle něj je jen v tom, že část peněz dostane i státní rozpočet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám