Hlavní obsah

Ukrajinci změnili dějiny, svět i sami sebe, prohlásil Zelenskyj

Za posledních šest měsíců změnila Ukrajina svět, dějiny a změnila se sama, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti státního svátku Dne nezávislosti. Zdůraznil, že Ukrajinci se začali respektovat, sjednotili se a uvědomili si, že jim nikdo nebude brát nezávislost.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Během šesti měsíců jsme změnili historii, změnili jsme svět a změnili jsme sami sebe. Nyní přesně víme, kdo je náš bratr a přítel a kdo není ani náhodným známým. Kdo neztratil své jméno a pověst. Kdo nás ve skutečnosti nepotřebuje a kde jsou pro nás dveře opravdu otevřené. Uvědomili jsme si, kdo je kdo,“ řekl Zelenskyj. Celý svět se podle něj dozvěděl, kdo jsou Ukrajinci.

Prezident uvedl, že Ukrajinci svou odvahou inspirovali celý svět a dali lidstvu novou naději, že „spravedlnost neopustila náš cynický svět“. „Světoví lídři i obyčejní občané říkají, že budou s Ukrajinou až do konce, až do jejího vítězství,“ řekl.

Duda slíbil v Kyjevě podporu Ukrajině až do „posledního dne boje“

Zahraniční

Zelenskyj poznamenal, že Ukrajinci se změnili. Někdo se „narodil podruhé“ a někdo se „rozpustil“. „Rozhodli jsme se. Pro některé je to Mariupol. Pro některé Monako,“ řekl prezident.

Cílem je vítězství

„Jaký je pro nás konec války? Říkávali jsme mír. Nyní říkáme: vítězství. Nebudeme usilovat o porozumění s teroristy. Máme blíž k Johnsonovi (Boris Johnson - britský premiér, pozn. red.), který mluví anglicky, než k vrahům, násilníkům a lupičům, kteří mluví rusky, jazykem, jemuž rozumíme,“ uvedl Zelenskyj.

Podle jeho slov nebudou Ukrajinci zasedat k jednacímu stolu ze strachu. „Nejhorším pro nás nejsou rakety, letadla, tanky, ale pouta. A zvedneme ruce jen jednou, když oslavíme naše vítězství. Po celé Ukrajině,“ uzavřel prezident svůj projev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám