Hlavní obsah

Ukrajinské obranné pozice za Avdijivkou jsou slabé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 17. února, kdy padala Avdijivka, postoupili Rusové z centra města o šest kilometrů, uvedla poslední únorový den britská rozvědka. Prakticky ovládli vesnice Lastočkyne, Stepove a Severne. Podle listu The New York Times je to dáno slabými obrannými liniemi západně od Avdijivky.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci v zákopech u Robotyne

Článek

„Tyto taktické úspěchy slouží primárně ke konsolidaci ruských pozic u Avdijivky. Rusko se ale také snaží dosáhnout postupu v tomto směru, aby využilo výhodu, že je tam méně opevněných dobře hájitelných pozic a zastavěných oblastí, kde se mohou Ukrajinci bránit,“ uvedla britská rozvědka.

List The New York Times potvrdil po analýze satelitních záběrů, že ukrajinské pozice západně od Avdijivky jsou slabé, což zmiňovali i ruští vojenští bloggeři, když informovali o rychlém postupu ruských jednotek.

Bojové drony se učí na Ukrajině ovládat už mladiství na školách

Válka na Ukrajině

Britskou rozvědkou zmiňovaný postup o šest kilometrů za dva týdny je nebývalý za situace, kdy se fronta nehýbala a postupovalo se jen o desítky metrů za den, pokud vůbec.

Zákopy u Orlivky západně od Avdijivky jsou však jednoduché, většinou slouží jen pro spojení palebného postu s týlem, aby tudy mohli bezpečně projít pěšáci do míst, odkud mohou střílet na nepřítele.

Není tam několik řad zákopů za sebou a nedoplňují je další opevněné posty nebo protitankové zákopy.

Čas na výstavbu obranných linií byl

List upozornil, že Ukrajinci měli dost času vybudovat západně od Avdijivky hloubkovou obranu se zákopy a protitankovými překážkami v podobě jehlanů, které vybudovali Rusové během roku v Záporoží.

U Avdijivky se přitom bojovalo od roku 2014 a po zahájení invaze v únoru 2022 bylo jasné, že se stane jedním cílů ruského útoku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom koncem listopadu při návštěvě Avdijivky říkal, že je potřeba „zrychlit a rozšířit stavbu (obranných) struktur“.

Evropa nepochopila závažnost války na Ukrajině, burcuje finský ministr obrany

Válka na Ukrajině

Analytik Pasi Paroinen ze skupiny Black Bird Group ale napsal, že z analýzy satelitních záběrů není vidět, že by se cokoli podstatného vybudovalo.

Co se týká oblasti u Avdijivky, Paroinen řekl, že se „tam připravily nové pozice, ale ještě nepředstavují nijak zvlášť impozantní obrannou linii“ a nejsou srovnatelné co do rozsahu s ruskými opevněními na jihu.

Pro srovnání, u Verbove, kde se Ukrajinci snažili prorazit loni v létě, panují podobné podmínky jako západně od Avdijivky.

Rusové tam vykopali široký příkop, přes který se nedostanou tanky, který doplnili betonovými dračími zuby a několika řadami propojených zákopů.

„Kvalita těchto (nových) defenzivních linií nemůže být dost dobrá, aby odolala taktice planýrovaní používané ruskou armádou,“ uvedl ukrajinský plukovník ve výslužbě Serhij Hrabyskyj. Ukrajinci nyní musejí budovat obranné linie pod palbou, což je složitější.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Ruské zákopy a zábrany vybudované v březnu 2023 v záporožské oblasti

Rusové navíc stále více používají k ničení ukrajinských opevnění kluzákově naváděné bomby FAB-500 a FAB-1500, které většinu opevnění zničí.

Slabší obranné pozice mohou být pro Ukrajince fatální, Rusové totiž upravili klouzavé i kazetové bomby RBK-500, které v protipěchotní variantě nesou 126 kusů submunice a existují i ve variantách k ničení betonových ploch či opancéřovaných vozidel. Podle ruských zdrojů byly použité tento týden u Avdijivky.

Rusové při vzdušných útocích přicházejí o cenná letadla tempem, které není dlouhodobě udržitelné. Ukrajinci v sobotu oznámili sestřelení dalšího bombardéru Su-30. Od 17. února Rusové ztratili podle ukrajinských tvrzení, které nejde ověřit, 15 letadel.

Podle Institutu pro studium války to znamená, že se Rusové snaží nyní dosáhnout průlomu i za cenu zrát letadel.

Nasazují je, i když už nemohou využívat letadla včasné výstrahy Berijev A-50, neboť letos ztratili dvě. Poslední týden se nad Azovským mořem neobjevila.

Ruské letectvo slábne. Nejen kvůli ztrátám nenahraditelných Su-34

Válka na Ukrajině

List spekuluje, proč Ukrajinci v oblasti nevybudovali dostatečně mocné obranné linie. Zvažuje, že se možná příliš soustředili na ofenzivu na jihu. Budování obranných linií je navíc náročné a nákladné. Vyžaduje velké množství lidí i stavební techniky. Oboje chybí.

„Máme málo ženijních jednotek. A jednotkám, které máme, chybí vybavení,“ uvedl ukrajinský plukovník ve výslužbě Serhij Hrabskyj.

O nedostatku lidí svědčí, že v Ivano-Frankivské oblasti hledali 300 lidí, kteří by pomohli se stavbou opevnění v 800 km vzdálené Doněcké oblasti.

Ukrajinci začali s plány na nové opevněné linie až před třemi měsíci, kdy vláda oznámila vytvoření pracovní skupiny, které má 24 hodin denně koordinovat spolupráci mezi armádou a civilními úřady.

Podle ministerstva obrany má první linii zákopů budovat armáda, další obranné linie ve větší hloubce pak civilní úřady s pomocí soukromých firem. Premiér Denys Šmyhal uvedl, že na letošek bylo na budování opevnění vyčleněno 30 miliard hřiven (18 miliard korun).

Rusové tlačí u Avdijivky. Ukrajinci potvrdili ztrátu dalších vesnic

Zahraniční

Ruský ministr obrany se vychloubá nadsazenými územními zisky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám