Hlavní obsah

Evropa nepochopila závažnost války na Ukrajině, burcuje finský ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Finský ministr obrany Antii Häkkänen vyzval v sobotu Západ ke zvýšení vojenské pomoci Ukrajině. Okamžitě se mají najít peníze na nákup dělostřeleckých granátů.

Foto: Profimedia.cz

Finský ministr obrany Antti Häkkänen

Článek

„Zdroje na zbrojní podporu Ukrajiny se musejí najít okamžitě,“ řekl Häkkänem ve vysílání finské veřejnoprávní televize Yle. Evropa podle něj nepochopila historickou závažnost války a neposkytla Ukrajině adekvátní podporu.

EU slíbila dodat Ukrajině milion dělostřeleckých granátů do konce března, ale termín není schopna splnit. Finský ministr proto podporuje českou iniciativu nakoupit 800 000 granátů mimo území EU, kde jsou k dispozici. Přišly by na 1,3 miliardy eur (22,4 miliardy korun).

Belgie dá pět miliard na munici pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Produkce zbraní a munice v EU

Häkkänen také vyzdvihl důležitost zvýšení produkce zbraní a munice v EU. K jistému posunu ale došlo: „Evropské země zvýšily svou vlastní produkci a jsou blízko dosažení cílů.“

Na nákup munice ze zemí mimo EU slíbilo dát Nizozemsko 250 milionů eur (6,3 miliardy korun). Předběžně slíbily peníze také Kanada, která vyčlenila 30 milionů kanadských dolarů (518 milionů korun), Dánsko a další země, které si nepřály být jmenovány.

Finsko-norská zbrojovka Nammo Lapua oznámila, že letos zvýší výrobu dělostřelecké munice v továrně ve finském města Sastamala na pětinásobek. Na začátku února to uvedl její ředitel.

Fiala: K nákupu munice pro Ukrajinu se může připojit až 15 zemí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám