Hlavní obsah

Bojové drony se učí na Ukrajině ovládat už mladiství na školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony hrají důležitou roli ve válce Ukrajiny s agresivním Ruskem. Používají se nejen k pozorování a průzkumu, ale také k útokům. Na Ukrajině se proto od listopadu studenti učí ovládat FPV drony. Výuku ve Lvově zachycuje video pořízené agenturou AP. Seznamovat se však s nimi ve školách mohou i děti.

Ukrajinští studenti se ve škole učí ovládat FPV dronyVideo: AP

 
Článek

Ovládat FPV drony se učí v desátém a jedenáctém ročníku, takže se s nimi seznamují studenti ve věku 16 a 17 let.

Výcvik se provádí od 1. listopadu v rámci školního programu ukrajinského ministerstva obrany ve střediscích Národní a vlastenecké výchovy. Instruktory jsou většinou veteráni se zkušenostmi z bojů na frontě. Zaveden byl měsíc poté, co ho pro studenty ve stejném věku zavedli v Rusku.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

„Válka pokračuje, ať si přejeme nebo ne, takže musíme být připraveni. Musíme držet krok s aktuálním děním,“ uvedl instruktor Pavlo Božko.

„I když se mohou objevit nové technologie, základ zůstane stejný, takže poskytujeme studentům základní znalosti.“ Kromě seznámení s ovládáním FPV dronů se také studenti učí dávat první pomoc, bezpečnosti a prodělávají i taktický výcvik.

„Skutečností je, že válka pokračuje, takže tato znalost je pro každého nenahraditelná.“ řekl jeden ze studentů Danylo Andrjušenko, a dodal: „Navíc je ovládání dronů praktické jak pro civilní život, tak pro vojenské operace.“ Výuku však oceňují i dívky, Anastasija Lučkevyčová řekla, že i dívky „se mohou ocitnout ve výjimečných situacích a pak vědí co dělat“.

Modelařit mohou školáci

Létat s drony se však učí i menší děti, v soukromé škole Free and Caring dokonce šestileté, ovšem volitelně. Učí se je ovládat na simulátoru a pak létat s malými modely.

„Děti nyní mají vlastní hru na simulátoru, vyberou si mapu, na ní jezdí auta a ony ovládají kamikadze drony. Letí s nimi do auta a radují se, když zničí nějaké ruské vybavení,“ uvedl instruktor leteckého modelářství Jurij Olijnyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám