Hlavní obsah

Ruský ministr obrany se vychloubá nadsazenými územními zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se na zasedání kolegia ministerstva obrany chlubil dalšími úspěchy ruské zimní ofenzívy. V úterý uvedl, že se ruské jednotky snaží vylepšit své pozice u Doněcku i směrem na Kupjansk a že během letoška obsadily už 327 km čtverečných. Podle Institutu pro studium války (ISW) je však reálný počet o třetinu nižší.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Šojgu na kolegiu oznámil, že se ruským vojákům podařilo obsadit dvě vesnice ležící západně od nedávno dobyté Avdijivky - Lastočkyne a Severne. Ovládli i jižněji ležící Pobědu, jež se nachází u Marjinky.

Ruský ministr obrany tvrdí, že se ruským silám podařilo od 1. ledna obsadit 327 kmúzemí. Podle Institutu pro studium války však přehání, reálně je to asi 205 km2Institut také upozorňuje, že nově dobyté vesnice tvoří nanejvýš pár desítek domů a jejich obsazení má mizivý taktický význam.

Rusové se však snaží pokračovat v postupu, aby museli Ukrajinci ustoupit ještě více. Už útočí na Tonenke, napsal ruský vojenský blog Operacija Z. Ten tvrdí, že Ukrajinci už dostali rozkaz se stáhnout ještě více na západ.

Rusové tlačí u Avdijivky. Ukrajinci potvrdili ztrátu dalších vesnic

Zahraniční

Podle mluvčího ukrajinského uskupení sil Tavrija Dmytra Lychového nyní Ukrajinci drží linii mezi vesnicemi Tonenke, Orlivka a Berdyči. Podle ISW se zřejmě ruský postup zastaví nejpozději na linii Berdyči-Semenivka-západní okraj Orlivky, kde je několik rybníků a podmáčená půda.

Šojgu také oznámil, že Ukrajinci od začátku války ztratili přes 440 000 vojáků. Číslo, které z formulace zřejmě zahrnuje kromě padlých i zraněné, není jak potvrdit. Podobné ale uvedl i bývalý ukrajinský prokurátor Lucenko.

Kvůli tvrdým bojům přibývá těžce zraněných ukrajinských vojáků

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o víkendu mluvil o nižších číslech.

Rusko přišlo o 400 tisíc mužů, ukrajinské ztráty jsou pětkrát nižší, řekl Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám