Hlavní obsah

Ukrajinská známka se vzdorným gestem proti válečné lodi se prodává za tisíce

Právo, zr

Poštovní známka, kterou vydala ukrajinská pošta v březnu na počest reakce ukrajinských vojáků na Hadím ostrově, je už v oběhu a na eBay se podle webu Greek Reporter prodává za vysoké ceny.

Foto: Foto Nexta_tv

Nejslavnější známka současnosti a na ní vzkaz křižníku Moskva: „Ruská válečná lodi, jdi do...!“

Článek

Na známce je ukrajinský voják se vztyčeným prostředníčkem namířeným proti ruskému plavidlu. Žlutý podklad a modrý oceán evokují ukrajinskou vlajku.

Známky jsou od 12. dubna v oběhu ve dvou různých nominálních hodnotách. Aršík se šesti známkami tak ukrajinská pošta prodává buď za 23, nebo za 44 hřiven, tedy za 18 nebo 34 korun.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

Prodejní cena těchto známek na eBay je však daleko vyšší: pohybuje se od 65 do 400 dolarů za aršík (od 1470 do 9056 korun). Greek Reporter tvrdí, že do 16. dubna se prodalo přes tři tisíce aršíků s nižší nominální hodnotou po 299 dolarech za kus (přes 6700 Kč).

Kapitán potopení Moskvy zřejmě nakonec přežil

Válka na Ukrajině

První den ruské invaze na Ukrajinu, 24. února 2022, ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři u Rumunska obsadily ruské námořní síly. Před obsazením dostali Ukrajinci z křižníku Moskva výzvu: „Navrhuji, abyste složili zbraně a kapitulovali, jinak zahájím palbu, rozumíte?“ Na to jeden z nich podle zvukového záznamu odpověděl: „Ruská válečná lodi, jdi do prdele.“

Reklama

Výběr článků

Načítám