Hlavní obsah

Ukrajinská mistryně světa v páce se ani neohřála a hned se činí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyři dny putovala na Slovensko z ukrajinského Charkova také Snižana Babajeva, mistryně světa v páce. „První den války jsem se vzbudila v pět ráno, protože bombardovali domy hned vedle nás,“ svěřila se sportovkyně, které její přátelé říkají Sněžka a která několik let žila na Oravě. Takřka okamžitě začala dávat dohromady humanitární pomoc pro svou těžce zkoušenou vlast.

Foto: Facebook Snižany Babajevové

Snižana Babajeva (uprostřed) už organizuje na Slovensku pomoc.

Článek

„Z čehokoli, co našim lidem tam doma pomůže, budu mít radost. I kdyby to byla drobnost, všechno se počítá,“ říká.

Rodina Martina Valka z obce Vojnatina v okresu Sobrance na východě země ubytovala ukrajinskou rodinu v domě, který nevyužívala. „Chtěli jsme jim pomoct,“ říká.

Ukrajinců v nouzi se ujal také Július Smrečan, majitel hotelu u Brezna na středním Slovensku. Osobně jezdí na hranice pro uprchlíky. Zatím vše platí ze své kapsy a z příspěvků místních obyvatel. „Přijedou na noc, na dvě,“ řekl televizi Markíza Smrečan.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu ve Vyšném Nemeckém

Alexander uprchl na Slovensko s celou rodinou z Charkova. „Něco jsme našetřili, ale doufám, že se budeme moct vrátit domů. Bydlení v Evropě je drahé, snažíme se maximálně šetřit,“ uvedl. „V Charkově stříleli i po civilistech. Moje máma se ukrývá ve sklepě,“ dodává.

Na Slovensko dorazí padesátka českých vojáků s technikou

Evropa

Na Slovensku našla útočiště také těhotná Olesja. Společně se dvěma dětmi si ji k sobě vzala rodina z obce Jánovce u Popradu, se kterou se spojila přes sociální sítě. Na Ukrajině zůstal její manžel a rodiče. „Musíme najít v sobě sílu. Věřím, že válka rychle skončí,“ věří Olesja.

Natalija vypráví, že si polovinu života šetřili na byt a teď se nemá kam vrátit. „Máme tři děti a moc jsem se o ně bála. Naše město zasáhlo za jediný den osm raket, tak jsem se rozhodla odjet,“ uvedla.

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec dorazil na slovenskou hranici úplně sám

Válka na Ukrajině

„Cesta trvala tři dny a jsem teď šťastná, že jsem s dětmi v bezpečí,“ dodala.

V Bojnicích se o uprchlíky stará Ukrajinka Kateryna, která žije na Slovensku už několik let. „Když jsem mluvila se dvěma ženami z Ukrajiny, proletělo nad námi letadlo. Obě ženy přestaly mluvit a vylekaně se dívaly na nebe. Musela jsem je uklidnit,“ konstatovala.

Běženci na Slovensku
Většina z nich v zemi nezůstává, ale pokračuje do dalších států včetně České republiky.
Podle slovenského ministra vnitra Romana Mikulce požádalo zatím o přidělení tzv. dočasného útočiště na Slovensku asi pět tisíc lidí.
Přidělení statusu útočiště umožní uprchlíkům získat pracovní povolení, zdravotní pojištění a přidělí jim rodné číslo, co umožní například dětem, aby mohly nastoupit do školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám