Hlavní obsah

Ukrajinky vystrašily výkřiky pod okny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rekreační chatě ve slovenské obci Klokoč v okresu Detva našly útočiště ženy a děti, které uprchly před válkou na Ukrajině. V nočních hodinách před chatou zastavil osobní vůz se dvěma neznámými osobami a pod okny se ozval hlasitý křik.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na přiznání mimořádné dávky čekají v žižkovské Roháčově ulici zástupy ukrajinských uprchlíků.

Článek

Ukrajinky dostaly strach a zavolaly starostovi obce, který přivolal policii. Ta na sociální síti informovala, že na místo okamžitě vyslala hlídku z Detvy, avšak policisté na místě už nikoho nenašli. „Slovům, která posádka vozu křičela, ženy nerozuměly, ale vylekaly se. Hlídka prohledala okolí, ale žádné podezřelé vozidlo nezpozorovala,“ sdělila policie.

Incident zapadá do ovzduší, kdy na sociálních sítích přibývá verbálních útoků na utečence, včetně hrozeb napadení

Od této události je chata pravidelně monitorována slovenskou policií. „Policie v Detvě tento případ řeší jako přestupek proti občanskému soužití. Ukrajinské ženy u výslechu poskytly další informace, které však vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme zveřejňovat,“ uvedla policie, která vyzvala občany ke spolupráci při objasnění případu.

Zůstala pětina
Od začátku ruské invaze překročilo slovensko-ukrajinské hranice 290 tisíc lidí. O dočasné útočiště požádalo přes 58 tisíc lidí.

Oběti dezinformací nebo nenávisti

Slovenská policie ke zprávě na sociální síti připojila otázku, zda v tomto případě šlo o verbální útok ze strany obětí dezinformací, nebo o čistou lidskou nenávist.

Incident zapadá do ovzduší, kdy na sociálních sítích přibývá verbálních útoků na utečence, včetně hrozeb napadení.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

„Jistě, mnohé fakt vyhnala válka. Ale další z nich, darmožrouti, dostanou všechno. Člověk nemůže nevidět ta zaparkovaná BMW, dámičky v kožiších s ige­litkami – ne s jedinou, se kterou uprchly, ale s mnoha, napěchovanými zbožím –, tak odmítám na ně přispět jediným eurem,“ napsal jeden z diskutujících.

Faktem je, že i slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) konstatoval, že po vlně solidarity a pomoci může postupně dojít ke změně postoje Slováků k utečencům, kteří stále překračují slovensko-ukrajinské hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám