Hlavní obsah

Ukrajině se daří odrážet ruské útoky v Donbasu, píše britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina tento týden odrazila četné ruské útoky vedené podél frontové linie v Donbasu na východě země. Ruské síly sice dosáhly určitých územních zisků, ale silný odpor na všech směrech jim způsobuje značné ztráty, uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na zjištění rozvědky v pravidelném reportu.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják při vojenském cvičení na východě země

Článek

„Špatná morálka a omezený čas na obnovu sil, přezbrojení a přeskupení jednotek, nasazených do předchozích ofenziv, pravděpodobně snižuje efektivitu ruských sil v bojích,“ uvedlo v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany, odvolávající se na poznatky rozvědky.

Reuters dodal, že tyto údaje nebylo možné bezprostředně ověřit.

„Přestože Rusko dosáhlo určitých územních zisků, ukrajinský odpor je silný ve všech směrech a způsobil ruským silám značné ztráty,“ stojí dále v reportu.

Ruské síly rozmístily v Belgorodské oblasti odpalovací zařízení raket Iskander 60 kilometrů od hranic s Ukrajinou, přeskupují a posilují raketová vojska a dělostřelectvo, které mají podpořit ruskou ofenzívu. Nepřítel také pokračuje v raketových útocích a bombardování vojenské i civilní infrastruktury, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti v 60. den války.

Oděsa se stala terčem ruských střel s plochou dráhou letu

Evropa

Pokračuje částečné obklíčení Charkova, v Donbasu ruské síly ostřelují z děl, minometů a raketometů pozice ukrajinských jednotek podél celé linie, bojuje se u měst Zarične, Rubižne a Popasna. Pokračuje také bombardování ukrajinských jednotek, obklíčených v ocelárnách Azovstal v Mariupolu.

Rusko od začátku svého útoku z 24. února přišlo o 21 800 vojáků, 873 tanků a a 2238 obrněných vozidel, jakož i 179 letadel a 154 vrtulníků, odhadlo ukrajinské velení. Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské ministerstvo obrany v neděli naopak ohlásilo, že ruské síly během operace zničily 141 ukrajinských letadel, 110 vrtulníků a více než 550 dronů. V noci na neděli ruské střely zničily brigádní velitelství a čtyři sklady raket a dělostřelecké munice v Charkovské oblasti a také závod na výrobu trhavin u města Pavlohrad Dněpropetrovské oblasti. Letectvo bombardovalo dalších 26 vojenských objektů.

Apokalypsa v Mariupolu: Mladá žena zachraňovala rodiče z obklíčeného města

Válka na Ukrajině

Místní úřady v Dněpropetrovské oblasti hlásí jednoho mrtvého a deset zničených objektů v důsledku tří raketových úderů během noci na neděli. „Jedna raketa zasáhla železniční zařízení. Zahynul osmačtyřicetiletý muž. Osm staveb bylo zničeno," uvedl v neděli ráno gubernátor Valentyn Rezničenko podle agentury Interfax-Ukrajina.

Další dvě rakety zasáhly průmyslový podnik, dodal s tím, že tyto zásahy se obešly bez obětí. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ohlásil další dva raněné poté, co si ruské dělostřelecké ostřelování východoukrajinských měst v předchozích dnech vyžádalo nejméně osm mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám