Hlavní obsah

Ukrajinci útočí na jih podél řeky Mokri Jaly, Rusové ztratili Urožajne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urožajne

Ukrajinským jednotkám se podařilo zajistit obec Staromajorske, kterou osvobodili v červenci. Zároveň pronikli do menší vesnice Urožajne, jež leží proti Staromajorskému na druhém břehu řeky Mokri Jaly. Není jasné, zda se z ní Rusové skutečně stáhli, ale Ukrajinci už útočili o dva kilometry dále na obec Zavitne Bažannja na půl cesty mezi Staromajorským a Staromlynivkou.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják v transportéru u Bachmutu

Článek

Institut pro studium války uvedl, že nemá důkazy o stažení ruských jednotek z Urožajného, o kterém psal ruský kanál vojenských blogerů Rybar: „Po stažení ruských jednotek z Urožajného přešla vesnice do šedé zóny. Jasnou kontrolu má protivník jen na severním okraji, na jihu se Ozbrojené síly Ukrajiny pokoušejí zakopat, ale byly zasažené letectvem a dělostřelectvem.“

Ruský prapor Vostok, který v oblasti čelil ukrajinským útokům, zdůvodnil ztrátu Urožajneho nedostatkem pěších jednotek a potřebného vybavení.

Podle stejného kanálu dva průzkumné ukrajinské oddíly za podpory dělostřelectva využívajícího kazetové munice napadly ruské pozice u vsi Zavitne Bažannja ležící asi o dva kilometry dál od Urožajného na řece Mokri Jaly. Byly odraženy.

Rusové nepřímo přiznali ztrátu části Staromajorského

Válka na Ukrajině

„Soudě podle pohybů ukrajinských sil bude ofenzíva ve Vremeském výběžku (od Veliké Novosilky podél řeky Morki Jaly) brzo obnovena,“ usoudil Rybar a vysvětlil proč: „Do Staromajorského dorazily jednotky 128. brigády teritoriální obrany.“

Varoval, že v této oblasti mohou Ukrajinci zaútočit několika směry. Kromě dalšího útoku podél řeky ve směru na Staromlynivku mohou také zaútočit směrem na západ na Prijutne, kde se Ukrajinci už pokoušeli o útok. Tak by mohli rozšířit klín, který vznikl při postupu podél řeky Morki Jaly, kudy vede cesta na Mariupol.

Mluvčí ruské skupiny sil Východ Oleg Čechov uvedl, že se Ukrajinci opět pokusili o postup jihovýchodně od Novodarivky a na Pryjutne. Všude v oblasti podle něj probíhají boje a „vojáci skupiny vojsk Východ prokazují odvahu a hrdinství při plnění bojových úkolů“. Následuje obvyklý výčet zničené nepřátelské techniky, který nelze ověřit.

Boj se soustředí na Urožajne

Že nemají Rusové kontrolu na Urožnajnym, uvádějí i další ruští vojenští blogeři. Colonel Cassad napsal: „Urožajne - sever je pod značnou kontrolou nepřítele. Střed a jih je šedá zóna.“

Podobná je podle něj i situace ve Staromajorském: „Sever kontroluje nepřítel, na jihu je šedá zóna.“ Ani on ale nepočítá, že by se vesnice udržely: „V pro nás ideálním případě by se protáhly boje v oblasti Staromajorske - Urožajne o tři až čtyři týdny.“

Střety jsou tam podle ruského blogu Dva majora značné: „Boj se soustředí na Urožajne. Ozbrojené síly Ukrajiny se pokoušejí obsadit celou vesnici, ale opakuje se osud Pjatychatek a Staromajorského, ve kterých se dál bojuje.“

I ISW vyvozuje, že se v Urožajném drží Ukrajinci pozice jen na severu a ve vsi se dál bojuje.

Podle ruského kanálu ColonelCassad se Ukrajincům zatím nepodařilo dobýt ani vesnici Robotyne ležící na ose ukrajinského útoku z Orichivu na Tokmak a Melitopol. Ukrajinci podle něj místo toho začali útočit více na východ u obce Verbove.

Naopak uvádí, že se podařilo zastavit ukrajinský postup jižně od Bachmutu, když se při protiútoku, z něhož zveřejnilo ruské ministerstvo obrany záběry, podařilo získat zpět Kliščijivku a Kurdjumivku. Varoval však, že fronta probíhá blízko těchto obcí a situace je nestabilní, protože Ukrajinci ovládají výšiny a lesy. Ukrajinci žádné ztráty v oblasti ale nepřiznávají.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják na obrněném transportéru u Bachmutu

Skrývali se pod zemí a nechodili ani na záchod, popsal ruskou obranu ukrajinský voják

Válka na Ukrajině

Ukrajinští vojáci přiznali, že čekali menší odpor

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám