Hlavní obsah

Skrývali se pod zemí a nechodili ani na záchod, popsal ruskou obranu ukrajinský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojáci , kteří osvobodili Staromajorske, čelí husté ruské dělostřelecké palbě. Nemají se přitom kde krýt, protože obec je celá zničena, uvedli pro stanici CNN. Jeden z vojáků řekl reportérům, že Rusové proti nim nasadili plyn, jeho tvrzení ale nelze nijak doložit.

Foto: 35th Separate Marines Brigade/uk, Reuters

Ukrajinští vojáci bojující ve Staromajorském

Článek

Voják s volacím znakem Reva, který měl v ruce ukořistěnou moderní ruskou útočnou pušku AK-12, zmínil okolnosti použití plynu: „Chaotická palba (Rusů), aby nebylo přesně vidět, kam se dá odpovědět. A plyny. Necítíte ho. Šíři se pomalu při zemi. Balil jsem svůj útočný ruksak, když jsem ucítil pálení v nose a krku.“

Z jeho výpovědi, která je zaznamenána na videu CNN, není jasné, o jaký plyn mělo jít a jestli byl použit cíleně, nebo unikl z nějakého zasaženého zásobníku.

Zdálo se však, že voják nemluví o ojedinělém případu. Použil množné číslo, mluvil o plynech. Nasazení chemických zbraní je mezinárodními konvencemi zakázáno. Tuto konvenci podepsalo i  Rusko, respektive SSSR.

Rusové nepřímo přiznali ztrátu části Staromajorského

Válka na Ukrajině

Situaci ještě komplikují miny. Mladý sapér s volacím znakem Volt, popsal, že protitankové miny jsou spojené s granáty.

Ve zničené obci se není kde skrýt

Další voják s volacím znakem Krivbas popsal, jak složitá je situace ve Staromajorském: „Když útočíš pod nepřátelskou palbou, nemáš se kde skrýt. To je nejtěžší.“ Záběr obce pořízený z dronu, který zveřejnila CNN, ukazuje, že většina budov kolem čtyř rovnoběžných ulic a jedné příčné je silně poškozena a mnohé jsou srovnány se zemí.

Dodal, že se Rusové od minulého týdne, kdy Ukrajinci vesnici osvobodili, pokusili Staromajorske dvakrát dobýt zpět malými skupinami, ale byli odraženi. V pondělí se přitom Rusové holedbali, že už Ukrajince vyhnali, zmínila CNN.

Krivbas se účastnil už předchozích útoků podél řeky Mokry Jaly od Velyké Novosilky, včetně tvrdých bojů o sousední Neskučne. Vysvětlil, proč bylo jeho dobytí tak obtížné.

Ukrajinci předpokládali, že městečko brání asi dvacet Rusů, a měli dojem, že sedmdesátičlenná jednotka je snadno ovládne. Dalších 200 ruských vojáků se však skrývalo v podzemí a nevycházeli ven ani na toaletu, používali lahve, takže je ukrajinské drony neodhalily.

Krivbas potvrdil, že ruská obrana je mnohem odhodlanější, než čekal: „Doufal jsem, že když prorazíme jejich poslední obrannou linii, začnou utíkat. Ale oni mají i teď pořád pocit, že za nimi ještě někdo je.“

Neskrýval však vyčerpání: „Cítíme podporu, ale jsme velice, velice unavení.“ Je to pochopitelné, v boji jsou už dva měsíce, útok na Neskučne začal začátkem června. To naznačuje, že nejen Rusové, ale i Ukrajinci mají nedostatek vojáků pro jejich pravidelnou rotaci.

Velitel jednotky Serhij k ruskému postupu dodal: „Jsou to výsadkáři, ale jejich taktika se nezměnila. Pošlou útočné prapory z vězňů. Zůstávají, dokud nepadnou. Nechápu jejich motivaci. Nevím, za co bojují, ale zůstávají.“

Jeho vojáci ale našli malou knížečku s titulem Proč bojujeme, kde je napsáno, že Rusko bylo napadeno a nezbylo mu než se bránit.

Vyslání vln odsouzených, kteří jsou špatně vyzbrojeni a vycvičeni, má sloužit hlavně k tomu, aby na ně Ukrajinci zahájili palbu a odhalili tak své pozice a Rusové pak na ně mohli zaměřit svou vlastní palbu. Ovládají totiž stále vesnici na druhém břehu řeky Mokry Jaly Urožajne, což Ukrajincům komplikuje obranu Staromajorského.

Ukrajinci hlásí postup u Bachmutu. Slibné věci se ale dějí na jihu, tvrdí americké zdroje

Válka na Ukrajině

Při ukrajinské ofenzivě padl ruský generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám