Hlavní obsah

Ukrajinci si hromadně pořizují vlastenecké tetování. Může je ale stát i život

Samopaly, trojzubce, válečná plavidla… Vlastenecké „kérky“ jsou nejnovějším trendem v ukrajinských tetovacích salonech. Ve studiu Lamarch v centru západoukrajinského Lvova jsou mladí muži v uniformě stále častějšími zákazníky. Salon od začátku války dává třicet procent ze zisku na armádu, tatéři vojákům zdarma vpichují motivy do kůže často přímo v zákopech.

Vojenská kontrola

Článek

„Každý si chce uchovat otisk těžké doby, kterou zažíváme,“ řekl BBC jeden z klientů. „Setkala jsem se už s nejedním zákazníkem, který přijel a povídá: Chci si nechat udělat tetování, protože mě posílají do Charkova. Nebo mířil do Kyjeva,“ uvedla manažerka salonu Žanna Anšuková. „Neměli v očích strach, ale bylo vidět, že počítají s tím, že už se možná neuvidíme, protože tam umírá opravdu hodně kluků,“ dodala.

Příkaz ostřelovat Charkov kazetovou municí vydal generál, který si to už vyzkoušel v Sýrii

Válka na Ukrajině

Tetování se zvláštní symbolikou ale může stát majitele i život. Existuje mnoho fotografií a videozáznamů, z nichž je patrné, že ruští vojáci nechávají zadržené muže vysvléknout a podle motivů na kůži „třídí“ Ukrajince na vojáky a nevojáky.

„Nestihli jsme se včas schovat a mého syna vzali do zajetí. Bylo jich (zadržených) celkem devět. Hned je svlékli donaha. Jeden kluk, jmenoval se Miša, měl vytetovaného orla a trojzubec (vyobrazený na ukrajinském státním znaku – pozn. red.). Toho nechali venku a ostatní strčili do sklepa,“ řekl Stepan Ivanča z vesnice Kozarovyči.

V Kyjevě začíná soud s prvním ruským vojákem, zabil civilistu na kole

Evropa

„Pak jsme slyšeli výstřel. Za chvíli přišel (ruský) voják a povídá: Jeden váš už není. Ostatní po devíti dnech pustili,“ dodal. Osmnáctiletý Nazar zůstal, aby pečoval o matku, na frontu šel jeho bratr. „Dělám to pro sebe, ale taky proto, abych podpořil naše chlapce kozáky, kteří bojují za práva, svobodu a důstojnost celé Evropy a Ukrajiny,“ řekl, zatímco se mu na rameni rodil nový obrys.

„Pošlu pak fotku bratrovi, jako podporu,“ dodal. Taras pracoval před válkou jako právník, teď je v jednotkách teritoriální obrany. K tetování jej přivedla historka pohraničníků z Hadího ostrova, na vnitřní straně předloktí se mu rýsuje maják s rozevlátou modrožlutou vlajkou. „To je symbol protestu a bude i symbolem vítězství,“ je přesvědčen.

Reklama

Výběr článků

Načítám