Hlavní obsah

Ukrajinci přišli na to, jak útočit v hloubi Ruska bez západních zbraní. Překopali staré sovětské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace britského ministerstva obrany hovoří o posilování ruské protivzdušné obrany na západě země kvůli rostoucímu počtu ukrajinských vzdušných útoků. Kyjevu se totiž zřejmě daří zasahovat území Ruska i bez západní technologie – upravenými raketami S-200 z éry Sovětského svazu.

Foto: Profimedia.cz

Rakety S-200 na archivním snímku

Článek

Původně měly sloužit k likvidaci prostředků vzdušného napadení, jako jsou bombardéry či balistické střely. Teď se ukrajinské armádě podle zprávy ministerstva obrany Spojeného království daří upravenými raketami systému S-200, který byl vyvinut v 60. letech 20. století v době Sovětského svazu, zasahovat cíle v hloubi území Ruska.

Rakety systému S-200 (v nomenklatuře NATO označované SA-5 GAMMON) jsou dlouhé 11 metrů a po úpravě na útočnou zbraň doletí do vzdálenosti až 400 kilometrů.

Časopis Forbes upozornil již začátkem července, že to nejspíš byly upravené rakety systému S-200, které dříve zasáhly ruské město Brjansk. A po explozích u Krymského (Kerčského) mostu dne 12. srpna domněnku o ukrajinském použití těchto střel vznesli i sami Rusové.

Podle Forbesu ukrajinská modifikace raket spočívá v nahrazení původního naváděcího modulu malým vyhledávačem GPS. Časopis připomíná, že navzdory své letitosti (do výzbroje SSSR byl systém zaveden v roce 1967) jde stále o střelu s významným destrukčním potenciálem. Není ale jasné, kolik takových raket Ukrajinci ještě mají. Oficiálně systém S-200 stáhli z výzbroje v roce 2013.

Zpráva britského ministerstva obrany připomíná, že ukrajinské zásahy do hloubi ruského území jsou strategicky důležité. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj zahájil invazi na Ukrajinu s představou, že válka nebude mít na život běžných Rusů velký vliv – a to se teď mění.

Šance Ukrajiny získat od USA rakety s delším doletem vzrostla. Díky vzpouře Prigožina, píše WSJ

Amerika

Ukrajinci již delší dobu usilují o dodávky západních střel, které by podpořily jejich aktuálně probíhající protiofenzivu, protože by jim umožnily zasahovat nepřítele v týlu a ochromovat jeho zásobovací trasy. Ve hře jsou například rakety Taurus z výzbroje německé armády nebo americké střely ATACMS.

Západní partneři Kyjeva však z obavy před eskalací konfliktu trvají na tom, že Ukrajinci jimi nebudou zasahovat cíle na mezinárodně právně uznaném území Ruské federace. V případě taurusů je v jednání přeprogramování technologie, aby raketami nebylo možné do Ruska mířit.

Kouř u Krymského mostu. Rusové tvrdí, že Ukrajinci zaútočili raketami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám