Hlavní obsah

Ukrajina souhlasí s návrhem na „velikonoční příměří“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/New York/Moskva

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny podpořilo snahu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese o vyhlášení takzvané „humanitární pauzy“ v rozsahu čtyř dní v době pravoslavných Velikonoc. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Zatím není jasné, jak se k možnosti humanitární pauzy staví Rusko.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják v Luhanské oblasti na východní Ukrajině

Článek

„Jsme vděčni generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi za jeho iniciativu vyhlásit čtyřdenní velikonoční humanitární pauzu na Ukrajině, která by začala ve čtvrtek 21. dubna,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Plně sdílíme názor, že humanitární pauza je nezbytná pro bezpečnou evakuaci tisíců civilistů, kteří chtějí opustit nebezpečné zóny probíhajících nepřátelských akcí, zejména z dlouhodobě trpícího Mariupolu,“ dodala diplomacie.

Šachový velmistr Garri Kasparov nastínil podmínky pro svržení Putina

Válka na Ukrajině

Pro pravoslavné křesťany, kteří se řídí juliánským kalendářem, začal letošní Svatý týden Květnou nedělí 17. dubna a vyvrcholí Velikonocemi 24. dubna, kdy slaví zmrtvýchvstání Ježíše.

„Velikonoce jsou obdobím obnovy, vzkříšení a naděje. Je to čas k zamyšlení nad významem utrpení, oběti, smrti a znovuzrození. Mají být okamžikem jednoty,“ řekl novinářům v úterý generální tajemník Guterres.

Dodal, že v případě vyhlášení velikonočního klidu zbraní je OSN připravena vyslat na východní Ukrajinu humanitární pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám