Hlavní obsah

Orbán navštíví Trumpa, setkání s Bidenem zatím v plánu není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán by měl příští týden navštívit bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v jeho rezidenci Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě. S odvoláním na deník The New York Times to ve čtvrtek uvedl web index.hu.

Foto: Facebook/Viktor Orbán

Viktor Orbán s kšiltovkou od Donalda Trumpa

Článek

Na otázku, zda se Orbán při své cestě do USA setká také s prezidentem Joem Bidenem, reagoval Bílý dům prohlášením, že o ničem takovém neví.

Plánované setkání s Trumpem webu telex.hu potvrdil také Orbánův mluvčí Bertalan Havasi. Podle webu byl iniciátorem setkání předseda maďarské vlády, který Trumpa dlouhodobě podporuje. Orbán byl prvním evropským lídrem, který podpořil Trumpovu prezidentskou kampaň v roce 2016, a Trump ho pak v roce 2019 přijal v Bílém domě. Naposled se Trump s Orbánem setkali v létě 2022 v exprezidentově golfovém klubu v New Jersey.

Orbán otevřeně říká, že by návrat amerického exprezidenta do Bílého domu přivítal. Předseda maďarské vlády tvrdí, že návrat Trumpa do Bílého domu může vyřešit válku na Ukrajině. „Vraťte se, pane prezidente. Učiňte Ameriku opět velkou a přiveďte nám mír,“ prohlásil Orbán.

Ficovi a Orbánovi se dostalo v Praze přivítání. Přívětivé rozhodně nebylo

Domácí

Trump v minulosti opakovaně ocenil Orbána za jeho boj proti ilegální migraci. Americký exprezident na nedávném shromáždění Conservative Political Action Conference (CPAC) sdružující konzervativní aktivisty z celých Spojených států označil Orbána za „tvrdého a moudrého“ chlapa.

Na říjnovém předvolebním projevu v americkém státě New Hampshire Trump prohlásil, že Orbán je velký vůdce Turecka. „Existuje muž, Viktor Orbán, slyšel o něm někdy někdo?“ začal svoji zmatečnou řeč Trump. „Je to pravděpodobně jeden z nejsilnějších vůdců kdekoli na světě. Je to vůdce Turecka,“ dodal.

Orbán se pak na sociální síti pochlubil dárkem od exprezidenta ve formě čepice. Podle maďarských médií se chtěl Trump tímto dárkem omluvit Orbánovi za to, že ho omylem označil za vůdce Turecka. Na fotografii je vidět, že na kšiltu čepice je rukou amerického exprezidenta napsáno: Viktor, you are great (Viktore, jsi skvělý).

Maďarsko získá od Švédska čtyři nové gripeny. Nejde o obchod za vstup do NATO, ujišťuje Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám