Hlavní obsah

Biden: Orbán usiluje o diktaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán si myslí, že demokracie nefunguje, a chce nastolit diktaturu. Prohlásil to podle webu Politico americký prezident Joe Biden v rámci kritiky svého předchůdce a zřejmě i soupeře v prezidentských volbách Donalda Trumpa, který setkáním s Orbánem pokračoval v „udílení přízně“ autokratickým vůdcům, jež jsou součástí celosvětového odporu proti demokratickým tradicím.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden hovoří na shromáždění svých příznivců ve Filadelfii (8. března 2024).

Článek

„Víte, s kým se (Trump)setká v Mar-a-Lago?“ ptal se Biden na předvolebním shromáždění ve Filadelfii. „S Orbánem z Maďarska, který prostě a jednoduše řekl, že si myslí, že demokracie nefunguje, a chce (nastolit) diktaturu,“ řekl. „Demokracii budeme muset v budoucnu bránit, ne ji oslabovat,“ dodal Biden podle webu Politico k setkání Trumpa s Orbánem v exprezidentově floridském sídle. Právě obrana demokracie a demokratických hodnot je jedním z hlavních témat Bidenovy kampaně.

Orbán zveřejnil k setkání s Trumpem několik příspěvků na Facebooku, Instagramu i sociální síti X. „Maďarsko potřebuje mír. Mír se jmenuje Donald Trump,“ napsal k jednomu z videí, v nichž hovoří o válce na Ukrajině.

Podle Trumpovy prezidentské kampaně maďarský premiér s exprezidentem jednali o „řadě otázek, které se týkají Maďarska a Spojených států, včetně zásadní důležitosti silných a bezpečných hranic, které by chránily suverenitu každého národa“.

Maďarská vláda byla donedávna v Evropské unii jedinou, která udržuje kontakty s Moskvou navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Po nástupu premiéra Roberta Fica k moci loni na podzim smířlivou politiku vůči Rusku zastává i Slovensko. Trump tlačí na své republikánské příznivce v Kongresu, aby blokovali 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu Kč) na podporu Kyjeva, k jejichž schválení vyzývá Biden, připomněl web Politico.

Orbán navštíví Trumpa, setkání s Bidenem zatím v plánu není

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám