Hlavní obsah

Putin chválí kondici ruské ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek v projevu na mezinárodním ekonomickém fóru chválil údajnou dobrou kondici ruského hospodářství. Podle agentury TASS vyzdvihl, že v dubnu ruský HDP vykazoval meziroční růst o 3,3 procenta, a uvedl, že růst vydrží v celém letošním roce. Rusko už přes rok a čtvrt útočí na sousední Ukrajinu a kvůli své vojenské agresi čelí bezprecedentním ekonomickým sankcím.

Foto: Alexei Danichev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu

Článek

„Pozitivní makroekonomické tendence nabírají na obrátkách a na síle. V dubnu tohoto roku se HDP zvýšilo meziročně o 3,3 procenta. Za celý tento rok si (HDP) připíše více než procento,“ citovala jeho názor agentura TASS.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu odhadl, že ruské HDP letos stoupne o 0,7 procenta po loňském poklesu 2,1 procenta a příští rok zrychlí na 1,3 procenta.

Místo obvyklého obviňování Západu se šéf Kremlu v projevu soustředil na to, aby poukázal na pozitivní ukazatele ruského ekonomického rozvoje. Za stabilní označil ruskou makroekonomickou situaci. Mluvil také o „rekordně nízké nezaměstnanosti“ v Rusku, přestože přiznal, že v některých regionech problémy s nezaměstnaností jsou.

V souvislosti s vývojem nezaměstnanosti se ale nezmínil o tom, že Rusko čelí velkému odlivu pracovní síly. Ruský nezávislý portál The Bell odhadl počet Rusů, kteří v loňském roce opustili vlast, na minimálně půl milionu. Další stovky tisíc lidí byly vyslány na frontu. Při částečné mobilizaci vyhlášené loni na podzim úřady povolaly do armády nejméně 300 000 mužů.

Ve svém energickém projevu Putin hovořil o potřebě nových projektů, nutnosti sledovat současné trendy a mnohokrát zmínil důležitost IT sféry. Vyzýval také k vytvoření přátelského prostředí pro podnikatele. Lidé v sále ho poslouchali bez většího zaujetí a s neproniknutelnými výrazy, periodicky mu ale tleskali.

Putin chce zemřít ve funkci. Je jedno, jakým způsobem, tvrdí americká expertka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám