Hlavní obsah

Lži ani překroucená fakta nekomentuji, řekl Pavel na adresu Lavrova

Aktualizováno

Mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Nemá smysl tedy komentovat úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, řekl ve středu novinářům při návštěvě Libereckého kraje prezident Petr Pavel. Podle Lavrova neodpovídá činnosti „normálního politického představitele“ Pavlův výrok, který zpochybnil zájem Číny na míru na Ukrajině.

Foto: Vít Černý, ČTK

Návštěva prezidenta Petra Pavla v Libereckém kraji

Článek

Pavel v rozhovoru s bruselským webem Politico řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, protože válka jí umožňuje nutit Rusko k ústupkům. Peking podle něj v souvislosti s konfliktem sleduje pouze vlastní zájmy a „každý den“ si z vývoje odnáší ponaučení.

„Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele,“ řekl v úterý Lavrov.

Lavrov zkritizoval Pavla za výrok o Číně. Klaun k smíchu, vrací mu Lipavský

Válka na Ukrajině

„Zrovna z úst ministra zahraničí Ruské federace, která se posledních několik let vůbec nechová jako normální stát, to zní opravdu zajímavě,“ poznamenal Pavel. Lavrovova slova dále nechtěl komentovat, za svými výroky si prezident stojí.

„Nechci to komentovat. Z ruské strany se v poslední době šíří lži, překroucená fakta nebo zavádějící informace. Já si za tím, co jsem řekl, stojím,“ uvedl Pavel.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil v úterý Lavrova za klauna. „Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ uvedl na Twitteru na adresu země, která před více než rokem rozpoutala válku na Ukrajině.

Čína s Ruskem udržuje čilé diplomatické vztahy i poté, co ruské jednotky loni v únoru zaútočily na Ukrajinu. Čína se ve veřejných prohlášeních k ruské invazi na Ukrajinu sice staví spíše na ruskou stranu, k přímé vojenské či finanční podpoře zatím ale nesáhla, přestože Moskva ji vykresluje jako svého spojence. Čínský prezident Si Ťin-pching se od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dvakrát.

Nestyďme se. Obnovme stalinské represe, vyzval ruský poslanec

Zahraniční

Pavel je ve středu na návštěvě Libereckého kraje. V Novém Městě pod Smrkem řekl, že Liberecký kraj je region kontrastů. „Na jedné straně pokrok, pokud jde například o nanotechnologie, na druhé straně vyloučené lokality,“ řekl Pavel.

Reklama

Výběr článků

Načítám