Hlavní obsah

USA začaly stavět armádu z teroristů, půjde proti Damašku, tvrdí Lavrov

Spojené státy začaly vytvářet „armádu svobodné Sýrie“, v níž budou i teroristé, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Podle něj se Washington chystá jednotky použít proti „legitimní vládě v Damašku“.

V Moskvě se sešli ministři zahraničí Ruska, Sýrie, Íránu a TureckaVideo: Reuters

 
Článek

„USA už nestačí podpora samozvaných kurdských oblastí a pumpování zbraní do nezákonných ozbrojených skupin, které vytvořily,“ rozohnil se Lavrov na úvod schůzky se svými protějšky z Íránu, Sýrie a Turecka.

„Podle našich zjištění teď u syrské Rakky vytvářejí takzvanou armádu svobodné Sýrie za účasti místních arabských kmenů, bojovníků Islámského státu a dalších teroristických uskupení,“ pokračoval podle agentury TASS. „Cíl je jasný: použít tyto ozbrojence proti legitimním syrským úřadům a k vyvolání destabilizace v zemi,“ zdůraznil Lavrov, aniž předložil důkazy pro svá tvrzení.

Liga arabských států znovu přijme Sýrii. Kvůli normalizaci vztahů s Asadem

Blízký a Střední východ

Situaci podle Lavrova probíraly nedávno špičky syrské a ruské armády, které se „už domluvily na společných operacích“.

Šéf ruské diplomacie je hostitelem schůzky ministrů zahraničí Turecka, Sýrie a Íránu, Mevlüta Çavuşoglua, Fajsala Mikdáda a Hosejna Amírabdolláhjána. Hlavním bodem jednání je urovnání syrského konfliktu.

Základ pro jednání

Rusko je nejbližším spojencem syrského režimu prezidenta Bašára Asada a jeho vojenský zásah z roku 2015 vedl ke zvratu v syrské občanské válce. V Sýrii má několik vojenských základen a chce, aby tam zůstaly.

Moskva se může v jednání spolehnout na spojenectví Íránu, který bude hájit náboženské i vojenské zájmy, zejména přítomnost oddílů šíitského Hizballáhu, které lze využít proti Izraeli.

Erdogan vytahuje další předvolební eso: Zabili jsme vůdce Islámského státu

Zahraniční

Turecko se zase bude snažit obhájit svou vojenskou přítomnost na syrském území, která je zaměřena zejména proti Kurdům. Turci zároveň budou usilovat o podporu pro „záchytná městečka“ na syrském území, kam by rádi „vrátili“ syrské uprchlíky, z nichž se pro Ankaru stal závažný domácí politický problém. Jakékoli „body“ získané při hře uprchlickou kartou tak mohou ovlivnit turecké prezidentské i parlamentní volby, které se konají v neděli 14. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám