Hlavní obsah

Je to hra s ohněm, varoval Lavrov před dodávkami stíhaček Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval Západ před dodávkami bojových letadel Ukrajině. V rozhovoru pro ruskou televizi Rossija označil tyto plány za „hru s ohněm“.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Je to hra s ohněm. O tom není žádných pochyb,“ řekl Lavrov v interview, jehož úryvky zveřejnil na sociální síti Telegram redaktor Pavel Zarubin.

„Znamená to nepřijatelnou eskalaci,“ uvedl dále ruský ministr, jenž obvinil z vyostřování napětí „Washington, Londýn a jejich satelity uvnitř EU“. Cílem těchto snah je oslabení Ruska, kterému chtějí přivodit „strategickou porážku“ a rozbít jej, dodal Lavrov.

Spojené státy by si podle Lavrova neměly myslet, že jsou za oceánem v bezpečí.

„Washington věří, že jeho sebezáchovu zajišťuje Atlantský oceán. To je silný klam, když se snaží přivést svět na pokraj třetí světové války. Washington hecuje své evropské satelity proti Ruské federaci a věří, že mu všechno projde, “ dodal Lavrov.

Západní státy dosud podporovaly Kyjev zejména dodávkami pozemních zbraní a munice. Kvůli obavám z eskalace konfliktu na Ukrajině se zdráhaly poskytnout napadené zemí bojová letadla.

Mezitím ale některé země deklarovaly připravenost tyto stroje dodat, s čímž vyjádřily souhlas i USA. Kdy přesně a kolik letadel Ukrajina dostane, není zatím jasné. Ukrajinští vojáci se navíc musí na amerických strojích nejprve vycvičit.

Dát Ukrajině F-16 je kolosální risk, tvrdí Rusové. Ano, ale pro ně, reagoval Biden

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám