Hlavní obsah

Střílel jsem do civilistů v Andrijivce, přiznal se ruský voják

Ruský nezávislý investigativní server Važnyje istoriji (Důležité příběhy) tvrdí, že odhalil vrahy desítek civilistů z vesnice Andrijivka v Kyjevské oblasti. Členové 64. motostřelecké brigády se totiž vyfotili na ukradeném telefonu, který pak sice zahodili, přístroj se však vrátil majiteli.

Foto: Profimedia.cz

Zničené obydlí v ukrajinské vesnici Andrijivka, kam se začali vracet civilisté po odchodu ruských vojáků.

Článek

Novináři vojáky identifikovali a se dvěma vedli hovor. Později se jeden z nich přiznal k podílu na vraždách a rabování. Jde o členy stejného pluku zodpovědného za masakr civilistů ve městě Buča.

„Od konce února do začátku dubna byla vesnice Andrijivka v Kyjevské oblasti pod kontrolou ruské armády. Rusové poté odešli a zanechali ve vesnici stovky zničených a vyrabovaných domů, více než tucet mrtvých těl – a 25 fotografií pořízených ukradeným telefonem místního obyvatele,“ tvrdí server Važnyje istoriji v článku nazvaném „Velitel rozkázal: Utraťte je“.

Na fotografiích z telefonu ukradeného penzistovi novináři identifikovali čtyři členy 64. motostřelecké brigády. Podle svědectví místních z Kyjevské oblasti mají na svědomí krádeže a vraždy v Andrijivce.

V Kyjevě začíná soud s prvním ruským vojákem, zabil civilistu na kole

Evropa

Většina nechvalně proslulé brigády, která je zřejmě zodpovědná i za masakr civilistů v Buči, podle zpráv z 10. srpna padla v boji. Novináři ale získali kontakty čtyř přeživších. Dva z nich souhlasili s rozhovorem, a to Dmitrij Danilov a Danijil Frolkin.

Oba novinářům popsali, jak se ve válce ocitli. Danilov vzpomíná, jak se v lednu účastnil cvičení v Bělorusku. Mnozí vojáci podle něj brzy pochopili, že je mohou vyslat na Ukrajinu, a v únoru se tak skutečně stalo. Danilov jako hlavní cíl „speciální vojenské operace“ (jak invazi na Ukrajinu a válku nazývá Rusko) uvedl „osvobození Ukrajiny od nacistů“. Popřel, že by se podílel na vraždách civilistů. Z války se už stihl vrátit domů a z armády odešel, protože se na Ukrajinu vrátit nechce. Prý z invaze „nemá radost, ale ne tak, že by k ní měl negativní postoj,“ přiznal opatrně.

Frolkin na dotaz novinářů o obviněních z loupeží a rabování přiznal, že s ostatními vykrádal opuštěné domy civilistů. Podle něj si brali „kdejakou blbost“ od lahve vína přes gril po jídlo. Vinu za vraždy místních ale stejně jako Danilov nejprve odmítl.

„Přiznávám se ke všem zločinům“

Několik hodin po prvním rozhovoru ale novináře znovu kontaktoval s nabídkou videohovoru. Požádal je, aby zveřejnili nahrávku s následujícím zněním: „Já voják jednotky 51460, gardový desátník Danijil Andrejevič Frilov se přiznávám ke všem zločinům, které jsem spáchal v Andrijivce: ke střelbě do civilního obyvatelstva, okrádání civilního obyvatelstva, zabavování jejich telefonů a k tomu, že naše velení kašle na své bojovníky a na všechny pěšáky v první linii...“

Vyzval také k potrestání velitelů a prozradil, že podplukovník Aleksandr Prokurat, zástupce velitele 64. motostřelecké brigády, nařídil střelbu do civilistů. Frolkin se novinářům přiznal také k vraždě Ruslana Jaremčuka, který údajně odesílal souřadnice ruských vojsk.

Ukrajinci zlikvidovali brigádu, kterou viní z masakrů v Buči

Evropa

Začátkem dubna potvrdilo ukrajinské oddělení strategické komunikace, že ozbrojené síly zlikvidovaly většinu příslušníků ruské 64. motostřelecké brigády. Tu Ukrajinci viní z masakru civilistů ve městě Buča, okupanty z toho usvědčily satelitní snímky. Ze stejné brigády pochází i Frolkin.

Reklama

Výběr článků

Načítám