Hlavní obsah

Stoltenberg: Ukrajina prolamuje ruské obranné linie a denně postupuje vpřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina dělá pokroky v protiofenzivě, kterou zahájila v červnu s cílem znovuzískat území okupované Ruskem. Kvůli ruskému opevnění a hustým minovým polím sice ukrajinská armáda „postupuje pomalu“, nikdo ale podle Stoltenberga neřekl, že to bude snadné. Povinností spojenců z NATO je podle něj Kyjev podpořit.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Ukrajinci postupně získávají další území. Podařilo se jim prolomit obranné linie ruských sil a postupují vpřed,“ řekl Stoltenberg ve čtvrtečním projevu k zákonodárcům v Evropském parlamentu. Uvedla to agentura Reuters.

Podle Stoltenberga bylo jasné, že ukrajinská protiofenziva bude postupovat jen pomalu. „Nikdo nikdy neřekl, že to bude snadné,“ poznamenal. „Asi nikdy jsme v historii neviděli na bojišti více min, než vidíme dnes na Ukrajině. Takže bylo zřejmé, že to bude nesmírně obtížné,“ dodal.

„Dělají pokroky. Možná ne tak velké, jak jsme doufali, ale postupně získávají území,“ řekl šéf NATO. „Nějakých sto metrů denně, což znamená, že Ukrajinci půdu získávají a Rusové ji ztrácí,“ dodal.

USA poprvé dodávají Ukrajině protitankové náboje s ochuzeným uranem

Zahraniční

Stoltenberg dále pochválil ukrajinské síly za jejich úspěchy na bojišti. „Nyní je ruská armáda druhá nejsilnější na Ukrajině. To je ze strany Ukrajinců docela působivé,“ uzavřel generální tajemník Severoatlantické aliance.

Ukrajinští představitelé v uplynulém týdnu uvedli, že se jejich silám podařilo prorazit první obrannou linii Ruska. Nyní ale čelí dalším liniím v oblastech, kde měla Moskva čas vybudovat opevnění a minová pole.

Kritika protiofenzivy

Ukrajinská protiofenzíva čelí v západních médiích rostoucí kritice, a to zejména kvůli tomu, že má údajně soustředit své síly na nesprávných místech. Například americký list The Washington Post (WP) napsal, že ukrajinská protiofenziva nesplní svůj hlavní cíl, kterým je dobytí města Melitopol a následné přerušení pozemního koridoru Ruska s Krymským poloostrovem, který ruští okupanti anektovali v roce 2014.

Jakoukoli kritiku ovšem odmítá ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Doporučil bych každému kritikovi, aby držel hubu o ukrajinské protiofenzivě a aby si sám zkusil osvobodit byť jen jeden centimetr čtvereční (ukrajinské půdy),“ řekl Kuleba novinářům na neformálním setkání ministrů zahraničí ve španělském Toledu.

„Kritika pomalého postupu protiofenzivy se rovná plivnutí do obličeje ukrajinskému vojákovi, který každý den obětuje svůj život postupem a osvobozováním jednoho kilometru ukrajinského území za druhým,“ prohlásil dále šéf ukrajinské diplomacie.

S Kulebou souhlasí i estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna. „(Kritici) by měli držet hubu a jít tam sami, pokud mohou. Ne na frontu, ale prostě blízko fronty, a podívat se, co se tam děje,“ řekl Tsahkna Novinkám v exkluzivním rozhovoru.

„Oni (Ukrajinci) nám sami říkali, že až začne protiútok, tak bychom neměli mít přehnaná očekávání. Tady nejde o jeden protiútok. Je to obrovsky těžká práce,“ doplnil Tsahkna.

V podobném duchu mluvil ve čtvrtek i Stoltenberg, který považuje za povinnost spojenců z NATO Ukrajince podpořit. „Můžeme jim radit, můžeme jim pomoci, ale jsou to pak ukrajinští velitelé a vojáci přímo na místě, kteří musí činit obtížná rozhodnutí,“ řekl.

Rusko musíme zatlačit zpět, prohlásil estonský ministr zahraničí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám