Hlavní obsah

Lidé v Melitopolu blokovali ruský konvoj vlastními těly

V místech, kde ruské jednotky obsadily města nebo části měst, dochází k protestům a občanským nepokojům. Na sociálních sítích koluje video, jak se lidé z Melitopolu u jihoukrajinské Mariupole snaží vlastními těly zastavit projíždějící konvoje.

„Nebudete po nás střílet, tady není Rusko,” křičí demonstranti na ruskou střelbu do vzuchuVideo: Twitter MilitaryLand.net

 
Článek

Rusové v sobotu prohlásili, že Melitopol, město ležící na jihovýchodě Ukrajiny, obsadili. Vyvěsili ruskou vlajku nad některými administrativními budovami. Guvernér Záporožské oblasti Oleksandr Staruch nicméně uvedl, že boj o město nadále pokračuje a jeho tvrzení podpořili i Britové.

Obyvatelé proti přítomnosti ruských jednotek protestují. Někteří z lidí na lehali na silnici, ostatní posílali s výkřiky „Damoj! (domů), či ”Okupanti”. Když se jeden z ruských vojáků snažil rozehnat dav střelbou do vzuchu, lidé se nezalekli. „Nebudete po nás střílet, tady není Rusko,“ křičeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé v Melitopolu se snaží blokovat ruské konvoje vlastními tělyVideo: Reuters

Protestující se předtím sešli na Vítězném náměstí v centru města na třídě Bohdana Chmelnického, kde pochodem vyšli vstříc ruskému konvoji.

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

Autorka videa Olga Hajsumovová uvedla, že lidé plánují protestovat v centru města každý den, vždy přesně v pravé poledne.

Stále není jasné, jestli mají Ruské jednotky pod kontrolou celé město. V neděli ve městě ještě docházelo ke střetům Rusů s ukrajinskými jednotkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám