Hlavní obsah

Stále naživu, psal Američan z Černihivu. Nedlouho poté při ostřelování zahynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při ruském ostřelování ukrajinského města Černihiv přišli ve čtvrtek o život civilisté včetně občana Spojených států, oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní policii. Deník The New York Times s odkazem na ukrajinské činitele uvádí, že americkou obětí je 68letý muž jménem James Whitney Hill. V Černihivu byl se svojí ukrajinskou partnerkou, která se léčila v místní nemocnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování Černihivu zahynula pětičlenná rodina se třemi dětmiVideo: AP

 
Článek

Identitu zemřelého občana USA podle NYT později potvrdil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Hill není prvním Američanem, který na Ukrajině přišel o život od vpádu ruských vojsk z 24. února. Nedaleko Kyjeva o víkendu zahynul novinář Brent Renaud, ve stejné oblasti později zemřel kameraman americké televize Fox News Pierre Zakrzewski, který byl původem z Irska.

Rusové ostřelovali lidi ve frontě na chleba, nejméně 10 mrtvých

Válka na Ukrajině

Černihiv podle místních úřadů čelí systematickému ostřelování a bombardování. Jen ve středu si toto ostřelování podle místní správy vyžádalo 53 životů, podle zpravodajky listu Ukrajinska pravda Rusové stříleli i do lidí čekajících ve frontě na chléb.

Správní středisko Černihivské oblasti leží na severu Ukrajiny, přímo na hlavním tahu od běloruských hranic do Kyjeva. Před válkou ve městě žilo asi 280 tisíc obyvatel, nyní je v obležení ruských jednotek a mnozí lidé se odsud marně snaží uprchnout.

Zabíjejí lidi, kteří chtějí uniknout, psal

To byl podle všeho také případ Američana Hilla. Jeho přátelé řekli místnímu médiu v americkém státě Idaho, že do města přicestoval v prosinci. Důvodem podle nich byla léčba jeho vážně nemocné partnerky Iry, po útoku ruských vojsk údajně dvojice v místní nemocnici zůstala uvězněná.

Hill následně na svém facebookovém profilu popisoval, jak se s Irou skrýval před bombardováním, zatímco „každý den jsou zabíjeni lidé, kteří se snaží uniknout“.

„Intenzivní bombardování. Stále naživu,” napsal dva dny před svou smrtí.

Přijměte dohodu, nebo skončíte jako Japonci, vzkázal Lukašenko Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Agentura AP uvedla, že při ostřelování Černihivu zemřela i pětičlenná rodina, kdy kromě dvou dospělých přišly o život i jejich 12letá dcera a tříletá dvojčata.

Ukrajinské úřady tvrdí, že ruské vojenské tažení, které pokračuje už 22. dnem, připravilo o život tisíce civilistů, včetně více než stovky dětí. OSN zatím ověřila a potvrdila smrt 780 civilistů, včetně 58 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám