Hlavní obsah

Šojgu šíří dezinformace. Rusko těží ze škod způsobených civilistům ostřelováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská rozvědka označila za dezinformaci středeční vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, že ruská armáda postupuje na Ukrajině pomalu, aby se minimalizoval počet obětí. Uvedla, že Rusko naopak těží z výhod, které mu přinášejí dělostřelecké údery, které postihují civilisty.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„To je celkem jistě záměrná dezinformace,“ napsala na Twitteru britská vojenská rozvědka. Ruská ofenziva podle ní uvázla spíš kvůli slabému výkonu ruské armády a tvrdému ukrajinskému odporu.

„Je vysoce pravděpodobné, že Šojgu a prezident Putin vyhodili nejméně šest generálů, protože nepostupují dost rychle.“

Šojgu baví: Zpomalení tempa operace na Ukrajině je schválně, chráníme civilisty

Evropa

Na schůzce ministrů obrany Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) Šojgu ve středu vysvětloval pomalý postup ruských jednotek slovy: „Dělá se vše pro to, aby se předešlo obětem mezi civilním obyvatelstvem. To samozřejmě zpomaluje tempo ofenzivy, ale děláme to záměrně.“

Rusové těží z ostřelování

Britská rozvědka podotkla, že ten den ruské jednotky ostřelovaly infrastruktury v týlu: „V den, kdy Šojgu mluvil, ruská balistická raketa krátkého doletu SS-26 Iskander zasáhla železnici ve městě Čaplyne (v Dněpropetrovské oblasti), kde zahynuly dvě děti.“ Celkový počet obětí dosáhl podle ukrajinských úřadů 25 lidí včetně dětí ve věku šest a jedenáct let. Zraněno bylo dalších 31 osob.

Rusko ovšem tvrdí, že zasáhlo vlak s vojáky mířícími na frontu a 200 jich zničilo.

„To zdůrazňuje ochotu Ruska působit vedlejší škody, když si uvědomuje, že raketové a dělostřelecké útoky přinášejí vojenské výhody,“ zhodnotila ruský postup britská rozvědka.

Páteční svodka ukrajinského generálního štábu potvrzuje, že se fronta nehýbe a ruské síly stavějí na neutuchající dělostřelecké palbě. Rusové „podnikli útok u Soledaru, Bachmutu a Kodemy, ale bez úspěchu“, uvedl štáb. Dodal, že ruské jednotky se opět pokusily útočit nedaleko Doněcku u Avdijivky.

Rusko podle ukrajinského generálního štábu stále vede silnou dělostřeleckou palbu po celé délce fronty. Nejhustší ostřelování je v oblastech, kde se ruské jednotky pokoušejí o nástup, jako u Siversku, kde byly zasaženy čtyři domy, ale i u Kramatorsku a Slovjansku, kde se pokouší udržet získané pozice.

Rusko také ostřelovalo opět Dněpropetrovskou oblast, z houfnic a raketometů Grad v noci pětkrát ostřelovalo Nikopol, kde bylo zasaženo asi deset domů, škola, sanatorium a přerušeno bylo elektrické vedení, takže tisíc lidí zůstalo bez proudu.

Rusové ostřelovali nejen Charkovskou oblast, přes kterou vedou jejich zásobovací linie pro vojska soustředěná u Izjumu, ale také dvě vesnice v Černihivské a Sumské oblasti, kde se žádné boje nevedou a kde nejsou ani žádné klíčové ukrajinské objekty, ani tudy nevedou zásobovací linie.

Reklama

Výběr článků

Načítám