Hlavní obsah

Šest řad na hřbitově v Dnipru je připraveno pro padlé vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřbitově Krasnopilske na předměstí východoukrajinského Dnipra je vykopáno šest řad, každá o 23 hrobech. Čekají na další ukrajinské vojáky, kteří zemřou v bojích s Rusy.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Stejně jako v Dnipru kopou hroby i v dalších ukrajinských městech. Tento snímek je z Irpině.

Článek

Po ruské invazi tu hrobníci vytvořili novou vojenskou část, kde už leží přes 150 těl. V neděli zde pohřbili Dmytra Chomenka, 43letého programátora, který se k armádě přidal v březnu jako specialista na radiokomunikace. Zhruba po měsíci byl zabit při nočním střetu u obce Rubižne.

Milovaly jste je, přijeďte si pro jejich mrtvoly, vyzvala ruské matky radnice Dnipra

Válka na Ukrajině

„Bůh si váží oběti, kterou váš syn přinesl,“ řekl pěti pozůstalým vojenský kaplan, který sloužil obřad. Po salvě z kalašnikovů hrobníci přibili víko rakve, spustili do země a zasypali. „Byl to bystrý a láskyplný muž. Miloval svou dceru Kiru,“ svěřila se poté novinářům deníku The Daily Telegraph vdova Natalija. Ruka, v níž držela cigaretu, se jí přitom třásla bolestí.

Prvním vojákem pohřbeným v obci Krasnopilske byl před 40 dny Jevhen Vasylevskyj (47), který padl při obraně Charkova. Zanechal po sobě 25letou dceru a 12letého syna. „Byl to profesionální voják a hrdina,“ podotkl jeho bratr Valerij.

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

U vedlejšího hrobu stojí tři mladí lidé, kteří přišli uctít památku bývalého spolužáka, 21letého Bohdana Karimova, který padl 8. března. Vzpomínají, jak miloval ženy a nezdravá jídla. „Sám jsem se chtěl po jeho smrti nechat naverbovat, ale nestojí to za to,“ podotýká jeden z truchlících jménem Kyrylo.

Obránci Mariupolu se nevzdali

Válka na Ukrajině

„Jeho tělo bylo rozerváno na kusy. Matka ho dokázala identifikovat jen podle jeho tetování. Tady neleží celé tělo, jen jeho části,“ dodává. Podle Kyjeva od začátku konfliktu zahynuly bezmála tři tisíce ukrajinských vojáků, zatímco podle Rusů je to přes 23 tisíc. Pravda bude nejspíš někde mezi. Vzhledem k odhodlání Moskvy obsadit celý Donbas a rostoucím dodávkám západních zbraní ukrajinské armádě ale jejich počty bezpochyby rapidně porostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám