Hlavní obsah

Scholz jako vyměněný. Slíbil Ukrajině vzdušnou podporu, zbraně i výcvik celé brigády

Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz při čtvrtečním projevu v Bundestagu uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin nedosáhne svých cílů, protože počítal se slabostí Evropy. Slíbil i dodávky zbraní na Ukrajinu a vycvičení ukrajinských vojáků. Scholzův nynější poměrně kurážný postoj kontrastuje s jeho dřívějším váhavějším postupem ve vojenské podpoře Ukrajiny.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz při projevu v Bundestagu

Článek

„Do jara vycvičíme celou ukrajinskou brigádu s 5000 vojáky,“ řekl kancléř.

„Zdůraznili jsme naši ochotu podílet se ruku v ruce s našimi partnery na dlouhodobé výstavbě silných ukrajinských sil,“ dodal ještě a zmínil, že se v pondělí ministři zahraničí zemí EU dohodli na výcviku 15 tisíc ukrajinských vojáků, přičemž jedno ze dvou velitelství bude v Německu.

Je také pro těsnější evropskou a mezinárodní spolupráci při vojenské podpoře Ukrajiny.

Slíbil i zbraně, byť jejich typy neupřesnil. „Artilerie a vzdušná podpora je přesně to, co Ukrajina potřebuje. Je to přesně to, co dodáváme,“ dodal.

Scholz použil slovo Luftunterstützung, kterým se označuje přímá vzdušná nebo letecká podpora pozemních sil poskytovaná buď vrtulníky, nebo letadly.

Kancléř v projevu prohlásil, že Německo po invazi přebírá stále větší odpovědnost za bezpečnost východoevropských spojenců. Jako příklad označil plánovaný systém společné protivzdušné obrany, o který má prozatím zájem 14 evropských států včetně Česka.

„Tohle je přesně ten typ synergií a chytrého přerozdělení spolupráce, který Evropa pro svou bezpečnost podporuje,“ doplnil.

Putin podle kancléře neútočí bombami jen na Ukrajince, ale proti Evropě a zneužívá potraviny a energetické suroviny jako zbraně.

Putin se přepočítal

„Putin spoléhá na naši slabost, ale mýlí se. Německo a Evropa procházejí zkouškami, které nám Putin vnutil. Ohrožuje svět, chce rozsívat strach, rozdělovat a zastrašovat,“ uvedl německý kancléř.

Scholz obvinil Putina, že vydírá svět, na němž desetina lidí hladoví, když blokoval vývoz zrní z Ukrajiny. „Putin si myslel, že by nás mohl vydírat, ale přepočítal se,“ dodal.

Státy NATO společně nakoupí systémy protivzdušné obrany

Evropa

Evropa podle něj vzejde z celého konfliktu jednotnější a nezávislejší. Vyslovil se i pro přitvrzení sankcí. „S dalším balíčkem sankcí zase zvýšíme tlak na Rusko. V tomto kurzu budeme pokračovat, dokud Rusko povede brutální útočnou válku,“ podotkl Scholz.

Odsoudil také válečné zločiny a zmínil, že „mobilizace a verbování nakonec pronikly do srdce ruské společnosti. Mnoho lidí utíká a vyhýbá se povolávání“, doplnil kancléř.

Reklama

Výběr článků

Načítám