Hlavní obsah

Rusům vadí útoky na letiště bombardérů, silvestrovské ostřelování mělo být odplatou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské silvestrovské útoky na Ukrajinu měly podle ruského ministerstva obrany zničit podniky, které vyrábějí na Ukrajině drony, jež jsou schopné zasáhnout cíle vzdálené až 1000 kilometrů. Ukazuje to, jak Moskvě vadí tři ukrajinské útoky na ruská letiště, z nichž vzlétají ruské bombardéry vypalující střely s plochou dráhou letu na Ukrajinu, uvedla ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Igor Konašenkov

Článek

„Ozbrojené síly Ruské federace podnikly 31. prosince útok přesnými zbraněmi dlouhého doletu vypuštěnými z letadel na objekty obranného průmyslu Ukrajiny, které se podílejí na výrobě ozbrojených dronů,“ řekl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Z jeho slov vyplynulo, že Rusko použilo k útoku také střely s plochou dráhou letu nesené strategickými bombardéry.

Konašenkov dodal, že útok byl úspěšný, byly zasaženy objekty, kde se vyrábějí drony, a byly tak zmařeny plány Kyjeva podniknout další „teroristické útoky proti Rusku“, jak označil ukrajinské údery na vojenská letiště.

Neobjasněných akcí přibývá. Mají Ukrajinci čím zasáhnout 700 km vzdálené ruské letiště Engels?

Válka na Ukrajině

Ty byly podniknuty na zařízení, která se podílejí na výrobě těchto dronů použitých k útokům na Ukrajinu. Jedna z „vysoce přesných střel“ však zasáhla obytný dům.

Není jasné, zda cílem byly skutečně továrny vyrábějící nebo modernizující tyto drony, které se za SSSR vyráběly v ukrajinském Charkově.

Ukrajina podnikla tři útoky na dvě letiště, z nichž startují strategické bombardéry. Několik jich bylo poškozeno.

Při útocích zemřeli i ruští vojáci, 26. prosince je měly zasáhnout trosky těchto dronů, které sestřelila ruská protivzdušná obrana. Není však jasné, proč zasahovala až nad letištěm, a ne už dříve.

Není jasné, jaké drony Ukrajina k útokům použila, spekuluje se, že mohlo jít o staré sovětské drony Tu-141 Striž, dosahující rychlosti až 1100 km/h. Ukrajina je získala po rozpadu SSSR a po začátku bojů na Donbasu v roce 2014 je zmodernizovala.

Původně průzkumné drony vypravila náloží a použila modernější naváděcí systém, zřejmě na bázi GPS.

Rusko uvádí, že se útočící drony podařilo sestřelit, ale při prvním útoku z 5. prosince byly na letišti Engels zaznamenány silné výbuchy.

Na ruskou leteckou základnu Engels dopadl dron, zemřeli tři vojáci

Válka na Ukrajině

Rusy zaskočily ukrajinské útoky na letiště. Škody jsou těžko nahraditelné

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám