Hlavní obsah

Na ruskou leteckou základnu Engels dopadl dron, zemřeli tři vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská a ruská média v pondělí brzy ráno informovala o výbuších na letecké základně Engels v Rusku. Podle ruského ministerstva obrany si pád sestřeleného ukrajinského dronu vyžádal životy tří vojáků. Základna je od frontové linie na Ukrajině vzdálená stovky kilometrů.

Foto: Reuters

Ruské vojenské letiště Engels zasáhl dron už na začátku prosince.

Článek

„Dne 26. prosince zhruba v 1:35 moskevského času byl v malé výšce sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun, když se blížil k vojenské základně Engels v Saratovské oblasti,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Následkem pádu vraku dronu byli smrtelně zraněni tři ruští příslušníci technického personálu, kteří byli na letišti,“ dodalo ministerstvo. Agentura TASS událost interpretuje tak, že systémy protivzdušné obrany ruských leteckých sil zabránily útoku ukrajinského dronu na vojenské letiště.

Podle agentury RBK-Ukraine se na základně ozvaly dvě exploze. Ruský zpravodajský kanál Baza s odvoláním na místní obyvatele uvedl, že se rozezněly sirény leteckého poplachu a bylo slyšet výbuch.

Kyjev se k incidentu nijak nevyjádřil.

Gubernátor Saratovské oblasti, v níž se základna nachází, v pondělí ráno podle agentury Reuters sdělil, že policie a bezpečnostní složky prověřují informaci o „incidentu na vojenském zařízení“ a že nebyla poškozena civilní infrastruktura.

„Nenastaly žádné mimořádné události v obytných oblastech města (Engels),“ ujistil gubernátor Saratovské oblasti Roman Busargin na Telegramu. „Zařízení civilní infrastruktury nebyla poškozena,“ dodal. Místní obyvatelé podle něj nejsou nijak ohroženi.

Základnu nedaleko města Saratov, zhruba 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, zasáhly už 5. prosince podle Moskvy ukrajinské útoky s pomocí dronů, namířené na dvě ruské letecké základny. Tehdejší údery značně pošramotily reputaci Moskvy a vyvolaly otázku, proč její obranné systémy selhaly.

Ukrajina se nikdy veřejně nepřihlásila k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska.

Foto: Novinky

Ruská letiště u Rjazaně a u Saratova

Rusy zaskočily ukrajinské útoky na letiště. Škody jsou těžko nahraditelné

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám