Hlavní obsah

Rusové zahájili novou ofenzivu, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začala bitva o Donbas, uvedl v pondělí večer ve videoproslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Už dříve ukrajinské ministerstvo obrany informovalo o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruská armáda u Mariupolu

Článek

„Můžeme říct, že ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly,“ řekl Zelenskyj večer ve videoproslovu.

„Je jedno, kolik ruských vojáků sem přivedou, my budeme bojovat. Budeme se bránit. Budeme v tom každý den pokračovat,“ dodal.

Krátce před ním šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na síti Telegram uvedl, že začala „druhá fáze války“. Obyvatele ujistil, že ukrajinské ozbrojené síly zvládnou ruský útok odrazit. „Věřím v naši armádu, je velmi silná,“ uvedl Jermak.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

Už během dne ukrajinské ozbrojené síly vzkázaly, že na východě země pozorují začátek nové ruské ofenzivy – silnější vojenskou aktivitu zaznamenaly v částech Charkovské a Doněcké oblasti.

Ukrajinské úřady v pondělí večer uvedly, že při ruském bombardování Doněcké a Luhanské oblasti zemřelo nejméně osm civilistů.

Na východě Ukrajiny probíhají rozsáhlé boje

Válka na Ukrajině

Ruští vojáci podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka zasáhli několik civilních cílů v Kramatorsku, kde si nedávný útok na vlakové nádraží vyžádal několik desítek lidských životů. Při nynějším ostřelování zemřeli podle posledních zpráv čtyři lidé.

Rusové ale neútočí jen na východě, kde mají soustředěno nejvíc vojáků, další oblasti ostřelují. Ukrajinské úřady v pondělí hlásily civilní oběti z různých míst země včetně západoukrajinského Lvova.

Při ruských raketových úderech zemřelo ve Lvově nejméně sedm lidí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám