Hlavní obsah

Rusové vypálili raketu na britský špionážní letoun, plyne z uniklých dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská stíhačka ohrozila loni v září britský průzkumný, elektronikou nabitý letoun RC-135 Rivet Joint, když vypálila loni 29. září u Krymu protiletadlovou raketu. Incident vyšel najevo po úniku tajných dokumentů Pentagonu.

Foto: Profimedia.cz

Britský RC-135 Rivet Joint

Článek

V dokumentu se podle listu The Washington Post píše o tom, že „skoro došlo k sestřelu britského RJ“. Těmito dvěma písmeny je myšlen RC-135 Rivet Joint, který je schopen monitorovat a odposlouchávat elektronickou komunikaci.

O incidentu už v říjnu informoval britský ministr obrany Ben Wallace. Tehdy ovšem mluvil pouze o tom, že se piloti Suchojů Su-27 chovali nezodpovědně, když se jeden přiblížil k britskému stroji na méně než pět metrů.

Dodal, že jeden v dálce „uvolnil raketu“, ovšem nezmínil, že došlo k výstřelu na letoun. Popsal to jako technickou chybu, což mu zřejmě řekli Rusové, protože zmínil, že mluvil s vysokým představitelem ruského ministerstva obrany.

Americké drony létají dále od Krymu, omezuje to informace o invazi

Válka na Ukrajině

Souhrn průzkumných letů

Dokument s hlavičkou štábu přináší informace o ohrožení letadel nad Černým mořem od incidentu až do 26. února. Zmiňuje i další ruské reakce na průzkumné lety amerických, britských a francouzských letadel, včetně případu z 30. prosince, kdy se dvě ruské stíhačky přiblížily na 30 metrů k britskému RC-135 doprovázenému dvěma typhoony.

Zmiňuje i případ, kdy byl 22. února suchojem pronásledován americký dron MQ-9 Reaper.

Dokument nese razítko SECRET/NOFORN, což znamená, že je tajný a nesmí se dostat do zahraničních rukou, a také vyznačuje, kde se mohou konat průzkumné lety. Průzkumná a špionážní letadla se mohou přiblížit až na 20 kilometrů k pobřeží Krymu

Zachycuje však i další linii, která je vedena 80 kilometrů od pobřeží a je označena SECDEF Directed Standoff. To naznačuje, že jde o linii vytyčenou ministrem obrany USA Lloydem Austinem s cílem udržet americké piloty dál od nebezpečného pobřeží Krymu.

Z dokumentu plyne, že k průzkumným letům byly využívány i drony RQ-4 Global Hawk a RQ-170 Sentinel, přičemž se měsíčně konalo několik letů.

Útok na americký dron se Rusům vyplatil. USA navzdory slovům změnily trasy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám