Hlavní obsah

Útok na americký dron se Rusům vyplatil. USA navzdory slovům změnily trasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké drony sice stále prolétají nad mezinárodními vodami Černého moře, od Krymského poloostrova se ale vzdálily směrem na jih. Uvedla to CNN s odkazem na své zdroje. Ke změně se USA rozhodly poté, co před týdnem ruské stíhačky srazily dron MQ-9 Reaper do moře.

Foto: ČTK

Americký dron MQ-9 Reaper, který byl minulý týden sražen nad Černým mořem

Článek

Nové trasy dronů byly podle jednoho nejmenovaného amerického představitele vybrány, aby „nebyly tolik provokativní“ pro Rusko. Bidenova administrativa je opatrná a snaží se vyhnout jakémukoli incidentu, který by situaci eskaloval směrem k přímému konfliktu mezi Washingtonem a Moskvou.

Americký ministr obrany Lloyd Austin přitom minulý týden uvedl, že USA budou nadále „létat tam, kde jim to mezinárodní právo dovolí“. Reagoval tak na obvinění Ruska, že dron byl v oblasti, kde neměl co dělat.

Podle mezinárodního práva ale hranice teritoriálních či výsostných vod sahají 12 námořních mil (asi 22,2 kilometru) od břehu a neexistují mezinárodní normy, které by nějaké zemi umožňovaly v době konfliktu jednostranně vyhlásit nějakou oblast za svůj výlučný vzdušný prostor či námořní zónu nad rámec uznávaných hranic.

Ruský velvyslanec v USA ke zničenému dronu: Neměl tam co dělat

Zahraniční

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov ve středu vyzval USA, aby v letech dronů nad Černým mořem nepokračovaly, protože tím eskalují konflikt na Ukrajině a stávají se jeho přímými účastníky.

Chtějí se vrátit

Američané tak podle všeho úpravou tras dronů Rusům nakonec ustoupili. Změna letových plánů sledovacích bezpilotních letounů bude podle CNN dočasná. Už teď údajně stoupají tendence vrátit se k předchozím trasám a přiblížit se Krymu, který je aktuálně okupován Ruskem.

Američtí představitelé dodali, že Moskva se možná rozhodne jednostranně vyhlásit uzavření vzdušného prostoru kolem jihu a východu Ukrajiny, a to ve snaze vytlačit americké drony dál od tohoto území.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder v úterý oznámil, že americké drony nadále operují v Černém moři „v mezinárodním vzdušném prostoru a podle mezinárodního práva“. K otázce, zda bezpilotní letouny změnily své trasy, se odmítl vyjádřit.

„Z bezpečnostních důvodů vám neprozradím žádné trasy, mise, časové osy ani nic podobného,“ řekl na tiskové konferenci.

Ruské stíhačky Suchoj Su-27 v úterý 14. března zničily nad Černým mořem americký dron MQ-9 Reaper, jehož výroba stojí v přepočtu přes 700 milionů korun. Jeden ze suchojů nad bezpilotním letounem vypustil palivo a narazil do něj, čímž mu zničil motor.

Zdrcující důkaz. Pentagon zveřejnil snímky, jak ruský pilot srazil bezpilotní letoun USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám