Hlavní obsah

Rusové se chystají likvidovat munici u Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda, která získala kontrolu nad největší evropskou jadernou elektrárnou v Záporoží, chce zlikvidovat munici naproti bloku číslo 1, píše ukrajinská tisková agentura Unian. Zprávu ale nelze ověřit z nezávislého zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna v Záporoží

Článek

Tisková agentura napsala, že ruská armáda plánuje zahájit likvidaci munice poblíž ruin výcvikového střediska Záporožské jaderné elektrárny. Munice by tak měla explodovat přímo naproti prvnímu bloku jaderné elektrárny.

Ruské síly převzaly kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou 4. března. Při ruském útoku nebyly reaktory elektrárny poškozeny, oznámil Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Elektrárnu nadále obsluhují ukrajinští zaměstnanci, kteří pracují v běžném režimu, ale oblast je pod kontrolou ruských sil. Ukrajinští obránci odevzdali zbraně a byli propuštěni.

Rusko stupňuje útoky na Kyjev. Během rána udeřilo třikrát

Válka na Ukrajině

Ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko předtím podle agentury Unian Rusko obvinil, že pracovníky elektrárny mučí a drží proti jejich vůli. Prohlášení ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Požár, který při útoku v areálu vypukl, se podařilo uhasit. Hořelo ve výcvikovém zařízení.

Nyní pracují dva reaktory, blok číslo 6 je v nouzovém režimu, protože byl poškozený. Agentura Unian tvrdí, že ruské síly zaminovaly břehy Kachovské přehrady, které hraničí s jadernou elektrárnou.

Peskov perlí: Západ nás podněcuje, abychom dobývali ukrajinská města

Válka na Ukrajině

Kachovská přehrada je vybudována na řece Dněpr, leží na území Chersonské, Dněpropetrovské a Záporožské oblasti. Přehrada má rozlohu 2155 km², je 230 km dlouhá a 25 km široká. Průměrná hloubka je 8,4 m a maximální 36 m. Má objem 18,2 km³.

Reklama

Výběr článků

Načítám