Hlavní obsah

Rusové nechali vyrůst druhého Hitlera. Padne-li Ukrajina, Putin se nezastaví, varoval Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedělním rozhovoru s redaktorem CBS Scottem Pelleyem varoval, že pokud se Putin nezastaví, může propuknout třetí světová válka. Upozorňoval, že se Putin může pokusit podnítit nestabilitu použitím jaderných zbraní.

Foto: Prezidentská kancelář Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Když Ukrajina padne, co se stane v následujících deseti letech? Třetí světová válka?“ položil v rozhovoru pro CBS řečnickou otázku Zelenskyj. „Putin určitě půjde dál. Co budou dělat Spojené státy, když Putin dosáhne baltských států? Když dosáhne Polska? A on to udělá,“ varoval.

Zelenskyj proto hájil americké výdaje na pomoc Ukrajině, které Pelley odhadl na 70 miliard dolarů: „Spojené státy podporují Ukrajinu finančně a jsem za to vděčný. Jen si myslím, že nepodporují jen Ukrajinu. Bráníme hodnoty celého světa. A jsou to Ukrajinci, kteří platí nejvyšší cenu. My opravdu bojujme za naši svobodu a my umíráme. To není fikce, to není v knize. Bojujeme skutečně a s jaderným státem, který hrozí, že zničí celý svět.“ Zřetelně narážel na opakované výhrůžky různých ruských představitelů, že Rusko může použít jaderné zbraně.

V Rusku nechali vyrůst druhého Hitlera

Pelley se ho pak zeptal, jestli má Západ poskytnout Ukrajině dalších 70 miliard. „Na to nemám odpověď,“ řekla ukrajinská hlava státu.

„Celý svět se musí rozhodnout, zda chce zastavit Putina, nebo jestli chcete začátek třetí světové války. Nemůžeme změnit Putina, ruská společnost ztratila úctu světa. Zvolili ho a znovu ho zvolili a nechali vyrůst druhého Hitlera. Oni to udělali a my se nemůžeme vrátit v čase. Ale můžeme ho zastavit tady,“ dodal Zelenskyj.

Podle Zelenského bude Putin před volbami v USA v příštím roce hrozit jadernou válkou: „Myslím, že bude pokračovat ve výhrůžkách. Čeká, až budou USA méně stabilní. Čeká na nestabilitu v Evropě a v USA. A bude riskovat použití jaderných zbraní, aby ji podnítil. Bude pokračovat ve vyhrožování.“

Zelenskyj také hájil útoky na území Ruské federace, které Kyjev obecně nekomentuje. „To nejsou trestné mise, protože oni zabíjejí civilisty. Rusko potřebuje vědět, že ať použijí k odpalování raket na Ukrajinu jakékoli místo, Ukrajina má vždy morální právo útočit na tato místa. Odpovídáme jim vzkazem - vaše nebe není tak dobře chráněné, jak si myslíte.“

Zdůraznil přitom, že k tomu nepoužívá zbraně ze Západu: „Víte, že užíváme zbraně od našich partnerů jen na území Ukrajiny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám