Hlavní obsah

Obklíčení obránci Mariupolu žádají Západ o „extrakci“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se ruským silám včera nepodařilo významně prorazit ukrajinskou obranu na žádném z úseků východní fronty, v obsazeném Mariupolu je situace kritická pro poslední stovky obránců obklíčených v průmyslovém komplexu Azovstal.

Foto: Mariupol City Council, Reuters

Dým stoupá z ocelárny Azovstal.

Článek

Velitel 36. samostatné brigády námořní pěchoty Serhij Volynskij v noci na včerejšek ve videoposelství z Mariupolu vyzval západní státy, aby urychleně provedly „extrakci“ asi pěti set zraněných ukrajinských vojáků a několika set civilistů, kteří dosud vzdorovali ruskému obklíčení na území průmyslového komplexu Azovstal.

„Toto může být naše poslední poselství. Nejspíš nám zbývají dny nebo hodiny. Seskupení protivníka je mnohonásobně početnější, jde o desetinásobky. Má vzdušnou, dělostřeleckou, pozemní, technickou i tankovou přesilu. Bráníme se v jediném objektu, v závodu, kde je mariupolská posádka i civilisté, kteří se ocitli v pasti války,“ řekl Volynskij.

Ocelárny Azovstal jsou podle místního velitele zcela zničené

Válka na Ukrajině

Počet zraněných vojáků odhadl na pět set, podobný by měl být počet civilistů včetně žen a dětí. „Obracíme se na světové lídry s žádostí o pomoc, o uplatnění (vojenské) procedury extrakce (exfiltrace) a odvoz na území třetího státu,“ dodal Volynskij.

Včera se podařilo domluvit humanitární koridor pro ženy, děti a seniory přes Berďansk do Záporoží, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

FOTO: Téměř dobytý Mariupol

Válka na Ukrajině

„Nebojte se a evakuujte se do Záporoží. Je tam bezpečno,“ apeloval starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Dosud podle něj z města uniklo dvě stě tisíc lidí.

Rusko verbuje posily

List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl, že turecký ministr obrany Hulusi Akar počátkem dubna uvedl, že jeho země je připravena vyčlenit evakuační lodě pro odvoz civilistů a zraněných z Mariupolu po moři.

Z oblastí bojů na území Ukrajiny se dosud podařilo evakuovat přes Lvov do Polska čtyři sta dětských onkologických pacientů, z tamní kliniky jsou děti rozváženy na léčení do dalších evropských států, napsala včera agentura Ukrinform.

Velitel mariupolských obránců: Zbývají nám dny, možná hodiny

Válka na Ukrajině

Silné boje včera pokračovaly v Charkovské oblasti, kde ukrajinská armáda převzala kontrolu nad několika obcemi. Největší tlak invazních sil směřoval od Izjumu na Slovjansk. Ruské síly se také přeskupovaly k útoku na Lyman v Doněcké oblasti, hlásil ukrajinský generální štáb.

„Bitva na Donbasu je bez přehánění rozhodující bitvou o Ukrajinu,“ zdůraznil včera Oleksandr Motuzjanik, mluvčí ukrajinského ministerstva obrany.

Klíčovou zůstává obranyschopnost tamních měst a obcí, které Motuzjanik označil za „velké a malé pevnosti“, jež „vzdorují nepříteli a neumožňují mu obsadit celé území“.

Moskva se podle něj snaží zajistit si čtyř- až pětinásobnou početní převahu, povolává proto vojáky z centrálních a východních ruských regionů a „verbuje za vysokou odměnu ruské veterány válek v Sýrii, Afghánistánu a Čečensku“.

Ruská redakce BBC včera citovala nejmenované experty, podle nichž je třeba rozhodující úder teprve očekávat. Podle tohoto zdroje současný ruský tlak umožňuje invazním silám mapovat ukrajinskou obranu a provádět aktivní dělostřeleckou přípravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusové v Mariupolu bombardovali nemocnici

Ruské síly bombardovaly oblast poblíž továrny Azovstal v Mariupolu, což je poslední velká bašta odporu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavním...

Výběr článků

Načítám