Hlavní obsah

Rusku v zahraničí zabavili téměř 80 letadel, řekl ruský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku protiruských sankcí bylo ruským leteckým společnostem v zahraničí zabaveno téměř 80 letadel. Řekl to ruský ministr dopravy Vitalij Saveljev. Západní leasingové společnosti kvůli sankcím vypovídají ruským aerolinkám smlouvy a žádají vrácení letadel.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Měli jsme v zemi 1367 letadel (před sankcemi). Přišli jsme o 78,” řekl podle agentury Interfax ministr. „Tato letadla byla zabavena, a to i v zemích přátelských vůči Rusku - v Turecku, Ázerbájdžánu či v Arménii,” dodal.

Saveljev rovněž uvedl, že Rusko se snaží jednat o odkupu letadel se západními leasingovými společnostmi, ty však podle něj taková jednání odmítají.

Rusko proto začalo pronajatá letadla přesunovat do domácí registrace, což podle agentury DPA umožní ruským aerolinkám nadále provozovat letadla na vnitrostátních linkách.

Putin rozhodl, že pronajatá letadla mohou ruské aerolinky jejich vlastníkům ukrást

Válka na Ukrajině

„Přesunuli jsme (do domácí registrace) téměř 800 letadel. Pojišťujeme je u ruských zajišťoven, které fungují pod centrální bankou,” řekl ministr.

„Hledáme právní cesty, jak se s pronajímateli dohodnout a tento problém vyřešit, zatím to ale není možné. Neztrácíme však naději a nevzdáváme se, protože v tom případě bychom zůstali bez letecké dopravy,” dodal ministr.

Letecká doprava zatím v Rusku dál funguje, v určité fázi však aerolinky začnou pro letadla potřebovat náhradní díly. Úřady se snaží tento problém vyřešit, zaměřují se přitom na zkušenosti Íránu, který je terčem sankcí po řadu let, upozornil Saveljev.

Reklama

Výběr článků

Načítám