Hlavní obsah

Rusko zajalo už 14 ukrajinských starostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko zajalo během invaze už 14 ukrajinských starostů, které chce Kyjev získat zpět, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Mezi Ruskem a Ukrajinou došlo ve čtvrtek k první výměně zajatců, u starostů ale není vzhledem k ruským požadavkům jasné, za co by je mohla Ukrajina případně vyměnit, poznamenala vicepremiérka.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková

Článek

„Rusko totiž požaduje paritní výměnu. To znamená například pohraničníky za pohraničníky či námořníky za námořníky a tak dále,“ uvedla Vereščuková.

„Pokládám si logickou otázku: Koho vyměníme za starosty, kterých Rusko zadržuje už 14? Tuto otázku teď řešíme na mezinárodní úrovni,“ citovala Vereščukovou agentura RBC-Ukrajina.

Vezli mě sedm hodin s pytlem na hlavě. Starosta Melitopolu popsal svůj únos

Válka na Ukrajině

K prvnímu známému únosu starosty došlo už před dvěma týdny v Melitopolu. Ivana Fedorova drželi Rusové týden, než Ukrajina vyjednala jeho propuštění. Fedorov později popsal, že čelil nátlaku, k fyzickému mučení ale nedošlo.

O pár dnů později dosadili okupanti do čela města členku městské rady Halynu Danylčenkovou.

Tisíce obyvatel jsou násilím unášeny do Ruska, zní z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Rusko si ve čtvrtek s Ukrajinou vyměnilo několik zajatců. Na svobodu se díky tomu dostali například ukrajinští námořníci, kteří prosluli tím, že na začátku invaze u Hadího (Zmijího) ostrova jadrnými slovy odbyly výhrůžky z ruské válečné lodi.

Jednalo se o vůbec první výměnu zajatců od začátku invaze na Ukrajinu 24. února.

První výměna zajatců: Volní jsou i odvážní ukrajinští námořníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám