Hlavní obsah

Rusko vytvoří do konce června záložní armádu, následovat bude armádní sbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z rozhovoru ruského ministra obrany Sergeje Šojgua s prezidentem Vladimirem Putinem vyplývá, že kromě vytváření rezerv buduje Moskva rovněž záložní armádu. Kromě informace, že ministerstvo obrany dokázalo rekrutovat 160 tisíc lidí, lze z Šojguova vyjádření dovodit, že se posilují jednotky Západního vojenského okruhu.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Podle Institutu pro studium války (ISW) se posilují především klíčové jednotky Západního vojenského okruhu, který prodělává restrukturalizaci. Obě Šojguem zmíněné armády, tedy 1. gardová tanková a 20. gardová vševojsková, spadají pod Západní vojenský okruh. Ta 20. je rozložena u severovýchodní hranice Ukrajiny, 1. gardová tanková armáda byla elitní ruskou jednotkou, která ale v prvních měsících invaze utrpěla těžké ztráty.

„Vytváříme rezervy v rámci našich armádních sborů. Navíc jsme přidali pět pluků k 1. a 20. tankové armádě,“ uvedl ministr obrany. „Vše probíhá podle plánu, na konci června zakončíme snahu vytvořit záložní armádu a naše iniciativa zformovat armádní sbor bude hotová v blízké budoucnosti. Pět pluků je už připraveno z 60 procent. Jak z hlediska mužstva, tak vybavení,“ vysvětlil Putinovi Šojgu.

„Abychom vytvořili dvě armády a armádní sbor, dodali jsme jim 3786 kusů vybavení. A to jen pro armádní sbor a pět pluků 1. a 20. armády. Denně přichází 112 kusů vybavení,“ řekl Šojgu, aniž by specifikoval, o jaké vybavení a zbraně jde.

Šojgu už v půlce ledna oznámil, že ruská armáda bude restrukturalizována během let 2023 až 2026, aby byly ozbrojené síly připravené na velký konvenční konflikt. Vyjádření Šojgua odpovídá starším zjištěním ISW , že se ustavuje 25. vševojsková armáda z odvedenců z Dálného východu a ustavuje se 40. armádní sbor v rámci Jižního vojenského okruhu.

Armáda nabírá každý den 1336 kontraktniků

Podle Šojgua se každý den nabírá v průměru 1336 vojáků pod smlouvou (takzvaných kontraktniků), což znamená, že se každý den vytvoří jeden nový pluk. Institut pro studium války upozornil, že to není přesné, protože ruský pluk má obvykle kolem 2000 mužů.

„Podle vašich instrukcí s ohledem na vytvoření rezerv pomocí náboru vojenského personálu sloužícího pod smlouvou jsme k dnešnímu dni, tedy k dnešnímu ránu, přijali 114 tisíc vojáků pod smlouvou a dalších 52 tisíc dobrovolníků,“ řekl Putinovi Šojgu podle záznamu jednání.

Víc vojáků na smlouvu už ani nepotřebujeme, hlásil Putinovi Šojgu

Evropa

Ministr přiznal, že dobrovolníci musejí být adekvátně vycvičeni. Prezident to požadoval a Šojgu dal najevo, že na to dbá: „Pane prezidente, především bych podotkl, že tito dobrovolníci jsou vysoce motivovaní. Touží zahájit boj, ale nemůžeme je poslat do bitvy, protože to naléhavě není nutné. Navíc musejí prodělat pořádný výcvik, a to se nyní děje na osmi polygonech.“

Šojgu zmínil, že je do výcviku zapojeno 645 instruktorů, kteří mají všichni bojové zkušenosti. Podle něj po prodělání kvalitního výcviku už nebude možné brát nové vojáky jen jako pouhé dobrovolníky.

Vázne integrace soukromých armád

Podle ISW se ale nepodaří splnit plán zařadit dobrovolnické útvary do armády k 1. červenci, Ruská armáda uvedla 22. června, že smlouvu s armádou podepsaly další čtyři dobrovolnické jednotky a už dříve to udělalo přes dvacet.

Samo ministerstvo uvádělo 10. června , že existuje přes 40 dobrovolnických útvarů. Část jich ale odmítá smlouvu podepsat, nechtějí být podřízeny armádě, což je případ Wagnerovy skupiny.

Šojgu nařídil wagnerovcům zařadit se do ruské armády. To tedy ne, reaguje Prigožin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám