Hlavní obsah

Víc vojáků na smlouvu už ani nepotřebujeme, hlásil Putinovi Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noví „kontraktníci“ pro boje na Ukrajině už nejsou třeba, smlouvu s ruskou armádou denně uzavírá v průměru 1336 zájemců, tvrdí ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle agentury TASS to prohlásil během jednání s prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf ruské obrany zároveň ve čtvrtek řekl, že v řadách ruské armády je na smlouvu 114 tisíc lidí a 52 tisíců dobrovolníků.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Vše jde podle plánu, v podstatě ke konci července dokončíme vytváření záložní armády,“ ujišťoval Šojgu. Šéfovi Kremlu také reportoval, že ukrajinská armáda během 16 dnů „aktivních bojových akcí“ utrpěla velké ztráty, takže dodávky zbraní podle něj neovlivní situaci na bojišti. Sám Putin přitom před několika dny tvrdil, že žádné aktivní bojovné operace nyní ukrajinská armáda nepodniká.

Pokud jde o množství „kontraktníků“, zcela jiný obrázek než Šojgu v polovině června líčil například web The Moscow Times, který s odvoláním na vojenské analytiky líčil, že navzdory masivní náborové kampani se ruské armádě nedaří přitáhnout kýžený počet nových rekrutů.

„Za uplynulý týden podepsalo smlouvu 9,5 tisíce lidí. Samozřejmě mobilizace není třeba,“ tvrdil zhruba v tutéž dobu sám Putin. Kromě „kontraktníků“ a dobrovolníků přitom připomněl, že v rámci „částečné mobilizace“ už bylo povoláno 300 tisíc Rusů.

Podle Putina by další vlna mobilizace mohla být vyhlášena jen při změně situace, například v případě, že by cílem bylo „jít na Kyjev“. Obratem ale ujistil, že takový plán nyní Moskva nemá.

Putin: Ukrajinci to teď vzdali, chápou, že nemají šanci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám