Hlavní obsah

Rusko vydalo novou storublovku, bankomaty si s ní nevědí rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vydalo novou storublovou bankovku. Do oběhu se ale jen tak nedostane, protože západní společnosti, které provozovaly v Rusku bankomaty a samoobslužné pokladny, v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ze země odešly a ruské bankomaty nevědí, jak s novou bankovkou naložit. Informoval o tom ruský deník Komersant.

Foto: Profimedia.cz

Ruská centrální banka představila novou storublovku.

Článek

Ruská centrální banka představila novou storublovku, na jejíž přední straně je vyobrazená Spasská věž v Moskevském Kremlu a na zadní straně pak památník bitvy o Ržev, tento čtvrtek. Bankovka má být odolnější, s vylepšenými bezpečnostními prvky.

Poté, co z Ruska kvůli okupaci Ukrajiny odešly americké společnosti NCR a Diebold Nixdorf, které vyrábějí a dodávají bankomaty a samoobslužné pokladny, ale vyvstaly s uvedením bankovky do oběhu problémy.

„Vzhledem ke geopolitické situaci je těžké si představit, že vývoj pro ruský trh pro ně bude prioritou,“ cituje Komersant nejmenovaný zdroj z finančního sektoru.

Číňané se lekli sankcí. Rusové mají s jejich kreditkami smůlu

Evropa

Podle něj společnosti varovaly, že nové bankovky nebude možné používat, protože systémy nebudou aktualizovány.

Zástupce guvernéra Centrální banky Sergej Bělov uvedl, že to potrvá půl roku až rok, než ruské bankomaty a kasy budou aktualizované a schopné nové bankovky rozpoznat.

Podle Komersantu Asociace ruských bank, nevládní organizace, která zastupuje zájmy 145 jejích členů, požádala na jaře o odložení představení nové bankovky o půl roku. Asociace odhaduje, že asi 60 procent bankomatů v Rusku je importovaných, u pokladen je to 100 procent.

Naposled Rusko zavedlo nové bankovky s nominální hodnotou 200 a 2000 rublů v roce 2017. Centrální banka plánuje představit nové tisícovky a pětitisícovky příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám