Hlavní obsah

Vyjděte ven, nic se vám nestane, tvrdí Rusové civilistům z Azovstalu. Ukrajinci jim nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Ruská armáda ujišťuje, že přestane v pondělí odpoledne střílet a umožní civilistům ukrývajícím se v tunelech oceláren Azovstal odejít do bezpečí. S odkazem na prohlášení ruského ministerstva obrany to uvedl server Ukrajinska Pravda. Ukrajinská vicepremiérka však později na sociální síti Telegram uvedla, že dohodu o humanitárním koridoru z Azovstalu se nepovedlo uzavřít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V bunkru v Azovstalu se ukrývá stovka civilistůVideo: Reuters

 
Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho vojáci v pondělí od 14:00 moskevského času (13:00 SELČ) zastaví bojové akce, aby umožnili civilistům opustit obléhanou ocelárnu Azovstal v ukrajinském přístavním městě Mariupol.

Civilisty, kteří se už řadu dní ukrývají v tamních tunelech, prý hodlají pustit, kterýmkoli směrem se budou chtít vydat.

Vereščuková ruskému ujištění nevěří. „Je důležité si uvědomit, že humanitární koridor se otevírá na základě souhlasu obou stran. Koridor oznámený jednostranně neposkytuje bezpečnost, a tudíž ho nelze považovat za humanitární koridor,“ reagovala ukrajinská vicepremiérka.

Ruské invazní síly obvinila, že už dříve mnohokrát narušily evakuační trasy.

Foto: Azov Battalion, Reuters

Děti v tunelech Azovstalu

Obléhání Azovstalu znemožňuje Rusům přemístit jednotky jinam

Válka na Ukrajině

Pouze pro civilisty

Evakuaci Rusové nabízí pouze civilistům, za které považují ženy, děti a dělníky.

„Ozbrojené síly Ruska a formace Doněcké lidové republiky, vedeny ryze humánními principy, od 14:00 (moskevského času) dne 25. dubna 2022 jednostranně ukončují jakékoli nepřátelské akce, jednotky se stahují do bezpečné vzdálenosti a zajistí stažení této kategorie občanů jakýmkoliv zvoleným směrem,“ stojí v prohlášení Mezirezortního koordinačního velitelství.

Toto sdělení hodlají Rusové prostřednictvím rádia opakovat mariupolským obráncům každých 30 minut. Pokud souhlasí, mají „vyvěsit bílé vlajky“.

Mariupol žádá svět z posledních sil o pomoc

Válka na Ukrajině

Podle Rusů teď neexistují žádné překážky pro odchod civilistů.

Koridor je otevřen, tvrdí Rusové, ačkoliv střílí

Ruská verze reality je taková, že humanitární koridor už funguje nepřetržitě 36. den. Mariupolské úřady přitom už několikrát vyzývaly ke klidu zbraní a k usnadnění evakuace civilistů a zraněných vojáků. Fungování koridorů ruští okupanti opakovaně bojkotovali.

Ukrajinské tajné služby v pondělí varovaly, že existuje možnost, že Rusové proti Azovstalu použijí chemické zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám