Hlavní obsah

Rusko opět mění přístup, už mu nejde o územní zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Londýn

Rusko v posledních týdnech změnilo taktiku, uvedla v pátek britská rozvědka. Podle ní se nyní operace na Ukrajině soustředí na oslabení ukrajinské armády, ne na územní zisky.

Záběry z dronu odhalují rozsah škod v BachmutuVideo: AP

 
Článek

„V posledních týdnech Rusko zřejmě opět změnilo přístup. Jeho kampaň je nyní primárně zaměřena na oslabení ukrajinských ozbrojených sil místo toho, aby se věnovalo ovládnutí dalšího rozsáhlého nového území,“ uvedla britská rozvědka v pravidelném hodnocení situace. „Ruské vedení zřejmě usiluje o dlouhodobou operaci, kdy sází na to, že ruská převaha v početnosti populace a zdrojů nakonec Ukrajinu vyčerpá,“ stojí ve zprávě.

Britská rozvědka dodala, že ruský cíl na Ukrajině se nemění, Moskvě jde o to ovládnout svého souseda: „V letech 2014 až 2021 se o to pokoušela podvratnou činností, podněcováním nevyhlášené války na Donbasu a anexí Krymu.“

KOMENTÁŘ: Rok války na Ukrajině rozmetal uspořádání světa – Alex Švamberk

Komentáře

Pak Rusko změnilo přístup a 24. února 2022 zahájilo rozsáhlou ofenzivu s cílem odstranit vládu prezidenta Volodymyra Zelenského a dostat pod kontrolu celou zemi. Když Moskva zjistila, že tato snaha selhala, zaměřila se na upevnění své vlády na obsazeném Donbasu a jihu Ukrajiny a vyčerpání protivníka. To je ale extrémně náročné na množství techniky i živé síly.

Z informací britské rozvědky jasně plyne, že Rusko přešlo k opotřebovávací válce, kdy se snaží vyčerpat protivníka a sazí na to, že má větší zdroje, ať už lidské, nebo přírodní. Po vyčerpání Ukrajinců by pak mohlo opět přejít do ofenzivy proti oslabenému protivníkovi.

V Kyjevě začal ceremoniál k výročí válkyVideo: AP

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Můžou sankce zastavit válku? A budou zase levné energie? Druhá část speciální debaty Novinek

Podcasty a pořady

Útoky pěti směry

Ukrajinský generální štáb velení v pátek uvedl, že Rusko přišlo během čtvrtka o dalších 970 vojáků a od začátku války padlo už 146 820 vojáků. Tato čísla není jak ověřit. Zničeno mělo být dalších 13 tanků a sedm obrněných transportérů.

Rusové ve čtvrtek podle páteční svodky ukrajinského generálního štábu pokračovali v útocích v pěti směrech, tedy na Kupjansk, Bachmut, Lyman, Avdijivku a Šachťorsk. „Za posledních 24 hodin naši obránci odrazili okolo sta útoků protivníka v daných směrech,“ píše ukrajinské velení.

„V některých oblastech dočasně okupovaných částí Luhanské oblasti mobilní operátoři vypnuli přístup k internetu, aby zabránili předání informací o akcích ruských okupačních vojsk,“ dodal štáb s tím, že internet má být vypnut v celé okupované části Luhanské oblasti.

Anketa

Očekávali jste ve chvíli, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, že konflikt potrvá déle než rok?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31671 čtenářů.

S Putinem nejednat. Je to odlišný druh lidské bytosti, varuje izraelský bezpečnostní expert

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám